Éremeső a magyar vállalatnál: komoly elismerésben részesültek a tehenek

Éremeső a magyar vállalatnál: komoly elismerésben részesültek a tehenek

agrarszektor.hu
Arany- és platina törzskönyves avatásra került sor a Bóly Zrt. csípőteleki telephelyén, mivel a tehenészet 4 tejelő szarvasmarhája is igen jó teljesítményt produkált. A Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete 1995-ben alapította újra az Aranytörzskönyvet, melyet azóta vezet, s melyben ma már valamivel több mint 1000 tehén szerepel. Az Aranytörzskönyvbe kerülés feltétele, hogy az adott holstein-fríz egyed elérje a 100.000 kg-os tejtermelést. Ez azonban nem egy hétköznapi termelési érték, mivel a szakma véleménye szerint 1000 tehénből csupán 1 képes teljesíteni ezt a szintet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A platina törzskönyves elismeréshez viszont már a 130.000 kg-os tejtermelést kell elérni. A törzskönyvek nemcsak a bajnok tehenek nyilvántartását szolgálják, hanem fontos szerepük van a fajtanemesítésben is. A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt. csípőteleki tehenészetének három tehene is bekerült most az aranytörzskönyves elitklubba, míg egy további a platina törzskönyv megszerzésével öregbíti a telephely hírnevét - olvasható a Bonafarm közleményében. A 100.000 kg-os termelést elérő csípőteleki tehenek között Fecske volt a legsikeresebb, aki 5,5 laktáció alatt teljesítette az aranytörzskönyvbe kerülés kritériumát. Csinos azonban kitüntetett társai közül is kiemelkedik, ő ugyanis a 130.000 kg-os termelést is meghaladta eddigi életteljesítményével, amiért platina törzskönyves elismerésben részesült. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindezt 9 laktáció alatt érte el, egy tejelő napra jutó 36,5 kg-os tejtermeléssel. A Bóly Zrt. az avatást követően most már 56 aranytörzskönyves és 2 platina törzskönyves holstein-fríz tehénnel büszkélkedhet. A vállalatcsoport kizárólag ezzel a fajtával dolgozik, és több mint 6200 tehénre és 6100 üszőre alapozva folytatja szarvasmarha-tenyésztését 5 telephelyen: Csípőteleken, Ihászon, Csóton, Marcalgergelyiben, valamint Sátorhelyen, ahol a növendék és vemhes üszők nevelése történik. Csípőtelek Közép-Európa egyik legmodernebb nagyméretű, koncentrált tartásra alkalmas tehenészeti telepe. Éppen ezért a telepen dolgozók mindennapi munkájának elsődleges célja a tehenek komfortérzetének és egészségének biztosítása. A tehenészetben megtermelt tej pedig teljes egészében a Sole-Mizo Zrt. GMO-mentes termékeihez biztosít alapanyagforrást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?