Mérgezett madarakat találtak a Velencei-tavon: azonnal cselekedtek a szakemberek

Mérgezett madarakat találtak a Velencei-tavon: azonnal cselekedtek a szakemberek

agrarszektor.hu
Augusztus végén, több napon át folytatott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata a Velencei-tavon. A halőrök első ízben egy, a part menti sávban agonizáló, mozgásképtelen tőkés récére lettek figyelmesek, néhány nappal később pedig 8 darab bénulásos tüneteket produkáló, fiatal sárgalábú sirályt észleltek a tó szigetein. A szakemberek a beteg madarakat begyűjtötték és a lehető leggyorsabban eljuttatták a Tollas Barát Madármentés Alapítvány dunaharaszti telephelyére, valamint a Sukorói Vadmadárkórházba. A gyors és szakszerű intézkedésnek köszönhetően a legtöbb állat túlélte a laboratóriumi vizsgálatok által igazolt botulintoxin-mérgezést, és rövidesen visszanyerhetik a szabadságukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbetegedések okát a továbbiakban a Nébih laboratóriuma vizsgálta, melynek során a kórelőzményre (járványtani adatokra, bénulásos tünetekre), a negatív kórbonctani és kórszövettani leletre, valamint a kísérleti egéroltás eredményére való tekintettel a botulizmus jelenlétét állapította meg a hatóság - írja a Nébih. Bár a botulinum toxin rendkívül veszélyes és mérgező, fontos tudni, hogy a mérgezésben szenvedő madarak - amennyiben időben szakértők kezelésébe kerülnek - a legtöbb esetben megmenthetőek. A madarak a mérgezés következtében meglehetősen legyengülnek, ezért viszonylag egyszerűen befoghatóak. Mindezekre tekintettel a Nébih nyomatékosan kéri, hogy aki ilyen vagy ehhez hasonló tüneteket mutató madarat talál, semmiképp ne hagyja magára, mert emberi segítség nélkül az állat biztosan elpusztul!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?