Vészesen terjed a madárinfluenza az országban: 300 ezer kacsa leöléséről döntöttek

Vészesen terjed a madárinfluenza az országban: 300 ezer kacsa leöléséről döntöttek

agrarszektor.hu
Bács-Kiskun megyében újabb baromfiállományokban igazolta a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A betegség Kelebia, Mélykút és Kisszállás településeken, összesen négy telepen ütötte fel a fejét. Az érintett gazdaságokban együttesen csaknem 300 ezer pecsenyekacsa megsemmisítését rendelte el a hatóság a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hét eleji esetet követően, három újabb Bács-Kiskun megyei településen, összesen négy pecsenyekacsa-állományban jelentették madárinfluenza gyanúját a tulajdonosok az elhullott állatok megemelkedett száma miatt. A Nébih laboratóriuma mind a négy esetben megerősítette a madárinfluenza vírus H5N1 altípusának jelenlétét - írja a Nébih. Az elsődleges kitörésben érintett állattartó telep Kelebia külterületén található, azaz távol esik az eddigi kitörésektől. A gazdaságban körülbelül 64 ezer darab 12 napos pecsenyekacsát tartottak. Járványügyi intézkedésként a teljes állomány felszámolása haladéktalanul megtörtént.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

A további három fertőzött gazdaság Kelebia közelében, Kisszállás és Mélykút területén található. Ezeken a telepeken egy nappal később észlelték a madárinfluenzára utaló tüneteket. A három állományban összesen mintegy 230 ezer pecsenyekacsát tartottak, felszámolásuk folyamatban van. A madárinfluenza-kitörésben értintett gazdaságok körül a 3 km sugarú védőkörzetek, valamint a 10 km-es megfigyelési körzetek kijelölése megtörtént és megkezdődtek a járványügyi vizsgálatok. Azonnal életbe léptek továbbá a járványvédelmi, állatmozgatási korlátozások. Tekintettel arra, hogy a Kelebia körül megállapított védőkörzet átnyúlik Szerbia területére is, a járványvédelmi intézkedésekről haladéktalanul értesítést kapott a szerb állategészségügyi hatóság. Emellett az országos főállatorvos soron kívül tájékoztatta a partnerországokat a kitörésekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03