Hódpatkányok árasztották el Németországot: riasztó tempóban terjednek

Hódpatkányok árasztották el Németországot: riasztó tempóban terjednek

MTI
Első alkalommal vadásztak le egy vadászszezon alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban. Az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az 1880-as évek óta van jelen Németországban. Eredetileg a húsáért és a szőrméjéért tenyésztették, de az elszökött példányok nemcsak remekül megéltek a természetben, de aggasztó mértékben el is szaporodtak, komoly veszélyforrást jelentve az őshonos állatfajok számára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti szezonban pontosan 101 108 egyedet lőttek ki, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt. A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott - mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és az állatok etetése állhat.
A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutria, más néven hódpatkány vagy mocsári hód (Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néz ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A kiszökött állatok aztán saját populációkat hoztak létre és folyók, tavak mentén telepedtek le. A nutria naponta testtömege 25%-ának megfelelő tömegű növényi részt is képes elfogyasztani, ezáltal az őshonos fajok konkurensei táplálék szempontjából, valamint az élőhelyek átalakításával számos őshonos faj életfeltételei romlanak tevékenységük következtében

A Német Vadászszövetség aggodalommal tekint az állatok terjedésére. Ahogy Torsten Reinwald fogalmazott, a nutriák jelenléte nagy kihívás a gát- és a fajvédelem szempontjából. Mivel elsősorban az állandó vizek mellett, nádasok és mocsarak, folyók, patakok, tavak környékén fordulnak elő, jelentős károkat okozhatnak a partfalakban. Több méter hosszú barlangrendszerei pedig veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul, mivel megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06