Döbbenetes, ami Angliában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

Döbbenetes, ami Angliában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

agrarszektor.hu
A brit kormány megerősítette, hogy Northumberland megyében egy új madárinfluenza-kitörést regisztráltak. Ez már a 78. ilyen eset a 2021-2022-es madárinfluenza krízis kezdete óta, és a negyedik február kezdete óta. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a walesi főállatorvosnak a múlt hónapban ismét arra kellett felszólítania a baromfi- és madártartókat, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022. február 14-én a madárinfluenza H5N1 vírustörzsét mutatták ki elfogott vadmadarakban Wooler közelében. A kormányzati kockázatelemzést követően a hatóságok egy 3 km-es védőkörzetet hoztak létre az eset körül, ezen belül minden madarat le kell ölni - írta meg a Farming UK. Ez az új kitörés a 78. eset, amióta a madárinfluenza tavaly októberben megjelent Nagy-Britanniában.

Korábban február 8-án Észak-Írországban jelentették a hatóságok a magas patogenitású madárinfluenza megjelenését egy háztáji baromfiállományban, illetve a hónap elején Norfolkban és Hampshire-ben is kitörésekről számoltak be. A madárinfluenza 2021. októberi megjelenése óta 3 kitörést regisztráltak Walesben, Skóciában pedig hat esetről van tudomása a hatóságoknak. Januárban a walesi főállatorvos felszólította a madár- és baromfitartókat, hogy kövessék a szigorú biológiai biztonsági előírásokat.

A szakember kiemelte, hogy a betegség halálos veszélyt jelent a baromfiállományra, ezért arra kér mindenkit, aki madarakat tart, hogy legyen a szokottnál is éberebb, és tegyen meg mindent a jószágai védelme érdekében. A walesi főállatorvos hangsúlyozta, hogy ha bárki a fertőzés jeleit észleli a madarain, vagy csak bármi nyugtalanítót, az azonnal jelentse ezt a hatóságoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?