Aggasztó dolog derült ki ezekről a madarakról: óriási veszélyt jelentenek

Aggasztó dolog derült ki ezekről a madarakról: óriási veszélyt jelentenek

agrarszektor.hu
Az állategészségügyi szolgálat és a baromfitartók elővigyázatos és szabálykövető intézkedései ellenére, a vadmadarak tavaszi vándorlása jelentős veszélyt jelent a hazai baromfiállományra. Nem csak Európa más országaiban, hanem hazánkban is számos vadmadár tetemében kimutatható a madárinfluenza vírusa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A környező országokból továbbra is nagy számban jelentenek mind baromfi megbetegedéseket, mind vadmadár eseteket - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az utóbbi esetek száma hazánkban is számottevő, és az ország bármely területén előfordulhat. Ez azt mutatja, hogy a vírus a vadmadarakban széles körben jelen van, állandó kockázatot jelentve a baromfi állományainkra, hiszen a vadmadarak vándorlása folyamatos, a tavaszi vonulással még erőteljesebb.

A magas kockázatú területeken az országos főállatorvos által elrendelt baromfik kötelező zártan tartása, valamint a járványvédelem minimum feltételeit meghatározó határozat jelenleg is hatályos. Ahol a kötelező zártan tartás nincs elrendelve, a baromfikat ott is zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt zárt helyen kell tárolni. Az alom tárolását lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva kell biztosítani. Az intézkedések célja a szárnyasok és vadon élő madarak közvetlen vagy közvetett úton történő találkozási lehetőségének csökkentése, lehetőség szerint teljes kizárása, minimalizálva a házi állomány megfertőződésének kockázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?