Ennek nagyon rossz vége lehet: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet

Ennek nagyon rossz vége lehet: a méhek tömeges pusztulása csak a kezdet

Tóth Enikő
A méhek számának csökkenése nem csupán azért gond, mert nem, vagy csak nagyon drágán lesz igazi méz az otthonunkban. Talán ez lenne a legkisebb probléma. A nagyobb gond, hogy a méhek eltűnésével a komplett tápláléklánc felborulhat. Ha nincsenek méhek, akkor nincs például apró bogyós gyümölcs, amely sok madár táplálékát jelenti, ez kihat ezen madarak számára, amely hat a madarakat levadászó ragadozókra, és így tovább.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Méhek Napját Magyarországon már 1994 óta, április 30-án tartjuk. Ezt a napot az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezte Magyarországon, bár a Méhek Világnapját azonban csak 3 éve, azaz 2017 óta tartják hivatalosan. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a 2017-től a Méhek Világnapja lett. Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét. Azaz a Méhek Világnapja kimondottan a méhek környezetvédelmi fontossága miatt lett hivatalos.

Miért fontosak a méhek?

A méhek kulcsszerepet töltenek be a növények beporzásában, ők a virágos növények legfontosabb beporzói. A legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének egyharmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől, közülük is a méhek végzik el ennek a feladatnak a döntő hányadát. Sajnos a világ méhállománya rendkívüli mértékben fogy, márpedig a hasznos beporzók hiánya miatt olyan kedvenc gyümölcsök nem tudnának megteremni, mint például az eper, alma, mandula, paradicsom, kávé, kakaó, stb. Összesen 87 olyan alapvető haszonnövény van, amelynek léte közvetlenül a méhek beporzásától függ. Azonban közvetlen és közvetett módon, a beporzó rovarok és egyéb beporzást segítő élőlények (pl pillangók, kisebb testű madarak) beporzó tevékenységétől függ az haszonnövényeink több mint kétharmada.

Vajon mitől pusztulnak a beporzó rovarok, köztük a méhek?

A méheket sújtó betegségek már Magyarországon is jelen vannak, ilyen például egy élősködő atkafaj, és az azok révén terjedő vírusok is pusztítják az állományokat. Ennél sokkal nagyobb károkat okoz a méhek számára az élőhelyük beszűkülése, megszűnése. A városok terjeszkedése következtében a zöld területek nagysága egyre csökken, a méhek egyre messzebbről tudnak csak táplálékot gyűjteni, így kifáradnak, akár el is pusztulhatnak. A nagyüzemi, monokultúrás termelés következtében eltűnnek azok a növények az utak széléről, melyek sokféle, színes virágukkal a méheknek bőséges élelmet, virágport adnak, "legelőként" szolgálnak. A termelés során alkalmazott vegyszerek (pl. csávázószerek), növényvédőszerek is mérgező hatásúak. A szerek hatására a méhek szervezete legyengül, könnyebben megtámadják őket a fertőzések, vagy elveszítik a híres tájékozódó képességüket, nehezen találnak vissza a lakhelyükhöz. Az éghajlati szélsőségek sem tesznek jót a méheknek. Rövidebb idejük van a gyűjtésre: a virágzás idejére eső hűvös, csapadékos vagy éppen extrém forró időjárás következtében nem jutnak elegendő táplálékhoz. A klímaváltozás miatt a kártevőik is egyre inkább elszaporodhatnak.

Mi veszélyezteti a méheket?

A méhek számának ijesztő mértékű csökkenéséhez az intenzív mezőgazdasági termelés, a rovarirtó- és növényvédőszerek túlzott használata, a természetes élőhelyek csökkenése, a klímaváltozás és a természetes kórokozóik egyaránt hozzájárulnak. Nagyon fontos lenne a vadvirágos természetközeli élőhelyek megőrzése, illetve hogy minél kevesebb toxikus kemikália kerüljön a levegőbe, a növényekre és a talajba. Kardinális kérdés például, hogy mivel, mikor és hogyan történik a szúnyogirtás, melynek évről évre rengeteg méhcsalád esik áldozatul. Hasonló problémát jelent a szántóföldök gyomirtózása is.

Nem véletlen, hogy az ENSZ három évvel ezelőtt a méhek világnapjává nyilvánította május 20-át. Valóban ökológiai katasztrófa fenyegeti az egész Földünket, amennyiben nem változtatunk azon a felelőtlen, kemikáliákkal túlterhelt gazdálkodási formán, amely a méhkolóniák drámai pusztulását idézi elő. A nemzetközi szervezet a világnappal a méhek és a méhészet rendkívüli fontosságára és veszélyeztetettségére szeretné felhívni Földünk lakosságának figyelmét - amíg még nem késő.

Mi a probléma?

A beporzók száma az elmúlt évtizedekben folyamatos csökkent, ez pedig elsősorban az emberi tevékenység következménye: növényvédő szerek túlzott használata; intenzív, monokultúrás mezőgazdaság; éghajlatváltozás; környezetszennyezés; túlfogyasztás; a biológiai sokféleség csökkenése - ezek mind negatívan hatnak a beporzó rovarok számára. Természetesen van megoldás. A fenntartható mezőgazdaság, az agroökológia, védelmet nyújthatnak a beporzóknak, mivel kevesebb rovarirtó szert használnak, és ügyelnek a mezőgazdasági fajtagazdagság megtartására is. A biogazdálkodás szintén segíti a méhek munkáját. Ha nincs módunk az ökológiai gazdálkodás kialakítására, kisebb odafigyeléssel is támogathatjuk a méhek munkáját. Ültessünk minél több virágzó növényt a kertbe, hiszen vannak olyan növények, amelyek mágnesként vonzzák a méheket. Kedvelik a levendulát, zsályát, kokárdavirágot, sétányrózsát, hortenziákat, mézontófüvet (facélia), japánmirtuszt vagy gyöngyiként. Kimondottan teraszra, balkonládába virágzó fűszernövényekkel is segíthetjük a rovarok munkáját, hiszen ezekkel nem csak a méheket támogatjuk, de hulladék nélkül juthatunk kedvelt fűszernövényeinkhez.

Próbáljuk ki milyen az, ha nincs gyep a kertünkben, akár csak a kertünk egy kisebb napos szegletében. Erre a területre szórjunk vegyes virágmagokat, alakítsunk ki a kerten belül egy kis virágzó rétet. Szórjunk el facélia magot, lóheremagot, de kapható már olyan vegyes virágmag, amely kimondottan a beporzó rovarok kedvenc virágjainak magkeverékét tartalmazza. A közismert gyep több szempontból sem ideális: nem megfelelő a méheknek, nehezen fenntartható, nagyon szüksége van kiegészítő tápanyagokra, állandó karbantartásra, nem beszélve a rendkívüli vízigényéről. A fű helyett lehet például lóherét vetni, a méhek szeretik, szép zöld felületet biztosít, alig kell karbantartani, mindenhol, akár minimális locsolás mellett is szép.

Készítsünk rovarszállót!

Bármekkora méretű is már segítség a méheknek és egyéb rovaroknak. Csinálhatunk kicsit, nagyot, bátran használjuk a háztartásunkban fellelhető anyagokat hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?