Döbbenetes: ennyi szarvast és őzt lőttek ki egy év alatt a magyar vadászok Zalában

Döbbenetes: ennyi szarvast és őzt lőttek ki egy év alatt a magyar vadászok Zalában

MTI
Több mint 8500 gímszarvast és 5400 őzet ejtettek el a 2021/2022-es vadászati évben Zala megyében, a vaddisznó terítéke pedig meghaladta a 18 ezret - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel. A tavalyi szezonban kapitális gímbikák is puskavégre kerültek: a vadászati hatóságnak bemutatott 1920 gímszarvasbika trófea közel fele (885 példány) érmes lett. A Válickavölgye Vadászklub területén kilőtt gímbika 239,18 nemzetközi pontot kapott, míg a legnagyobb, 14,03 kilogramm trófeasúlyú példányt a Zalavölgyi Vadásztársaság területén, Gétye térségében ejtették el - ismertette Lázár Attila.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Zala megyében a vadgazdálkodók többsége pozitív eredménnyel zárta az évet: az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,8 milliárd forint, a kiadások összege pedig meghaladta a 2,47 milliárd forintot - tette hozzá.
A legnagyobb bevételt, 932 millió forintot a belföldi vadászatból érték el. A külföldi bérvadászatból és a hozzákapcsolódó szolgáltatásokból 487 millió forint árbevétele volt a vadásztársaságoknak. Az Országos Magyar Vadászkamara (OMV) megyei szervezete a 2021/22-es évben közel 3000 vadászati engedélyt állított ki - jelezte Győrvári Attila, a szervezet titkára. A külföldi vadászok több mint 80 százaléka német nyelvterületről - Ausztriából, Svájcból, Németországból és a Benelux államokból - érkezett. Az őzbak vadászaton - nyár közepén, augusztus elején - amerikai nimródok is részt vettek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette: az árak 15 éve nem változtak, a tíz kilogramm trófeasúly feletti gímszarvasbika elejtése 3 millió forintba kerül. Mind a trófeás vadat, mind a terelővadászatokat ugyanazon az áron értékesítik, mint másfél évtizeddel ezelőtt, ugyanakkor a kiadások jelentősen nőttek - hangsúlyozta Győrvári Attila, aki egyben a Zala Megyei Vadászszövetség fővadásza. Lázár Attila tájékoztatása szerint mezőgazdasági vadkárra az eddigi legmagasabb összeget, több mint 700 millió forintot fizettek ki a vadászatra jogosultak. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A 2022/23-as vadászati évben 8100 gímszarvas, valamint 5400 őz elejtését tervezik. Az állategészségügyi hatóság az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása érdekében 19 ezer vaddisznó kilövését írta elő - tájékoztatott a vadászati és halászati szakügyintéző.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?