Különleges állat bukkant fel egy bányatónál: ilyet ritkán látni Magyarországon

Különleges állat bukkant fel egy bányatónál: ilyet ritkán látni Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarországon csak évente egyszer-egyszer előforduló színpompás citrombillegetőt (Motacilla citreola) figyeltek meg a hétvégén madarászok egy Szatymaz környéki bányatavon - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád-Csongrád megyei csoportja a közösségi oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az apró, a fejét és alsótestét borító élénk citromsárga tollazata alapján elnevezett madár az elszáradt gyékényesek között, az iszapon keresgette táplálékát sárga billegetők (Motacilla flava) társaságában. A 17 centiméteres testhosszú, 24-27 centi szárnyfesztávú, 18-25 grammos citrombillegető Közép-Ázsiában, Kínában, valamint Kelet-Európa északi és középső részén fészkel. Hosszútávú vonuló, keleti állományai Indiában, Kína déli részén, a nyugatiak pedig Délnyugat-Ázsiában telelnek. Az 1970-es évektől a faj azonban erőteljesen nyugat felé terjeszkedik, Ukrajnában, Fehéroroszországban, a Baltikumban, sőt Németországban és Finnországban is költ. Így vonuló példányainak egy-egy egyede évente felbukkan Magyarországon is, vizes élőhelyek környékén szedegető sárga billegető csapatba keveredve. Magyarországon először 1989 májusában figyelték meg a Fertő-tó partján.

Megjelenését tekintve, avatatlan szemnek nem sokban különbözik a Magyarországon gyakori sárga billegetőtől, de a Kárpát-medencében is fészkelő faj háta olajzöld, a citrombillegetőé fekete színű. A főként ízeltlábúakkal táplálkozó citrombillegető a fészkét sűrű növényzet közé, gyakran partoldalba vagy a talaj egy kisebb mélyedésébe építi. A fészek készítésében mindkét madár részt vesz, azt a hideg ellen szőrrel vagy tollal bélelik ki. A tojó rendszerint öt-hat tojást rak, a fiókák nevelésébe a hím is besegít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06