Veszélyes vérszívók lepték el a magyar kerteket: senki sincs biztonságban tőlük

Veszélyes vérszívók lepték el a magyar kerteket: senki sincs biztonságban tőlük

agrarszektor.hu
Most a legaktívabbak a kullancsok, így az elkövetkező hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, ráadásul a hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt egyes területeken kiugróan sok kullancs lehet. Érdemes tehát a következő időszakban rendszeresn átvizsgálni magunkat, főleg kirándulás vagy akár kerti munka után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet

 - mondta az InfoRádióban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Kiemelte, a vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el, ráadásul az enyhe telek során lerövidül a nyugalmi fázisuk, hosszabb ideig aktívak, ez pedig végül azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Mindez azt jelenti, hogy a tavasz kezdetének korábbra tolódása nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését. 

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat. Ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget

 - hangsúlyozta Földvári Gábor.

Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon a szakértők szerint. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06