Rohamos ütemben pusztulnak a rovarok: az egész világon nagy a baj

Rohamos ütemben pusztulnak a rovarok: az egész világon nagy a baj

agrarszektor.hu
A Föld egyes területein szabályosan felére csökkent a rovarok száma. Ennek okai között vannak olyanok, amelyek az emberi jelenléttel függnek össze, így például az intenzív mezőgazdasági tevékenységgel, de a klímaváltozás is közrejátszhatott a populáció csökkenésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az intenzív mezőgazdasági tevékenység mellett a klímaváltozás is közrejátszhatott abban, hogy a Föld egyes területein szabályosan megfeleződött a rovarok száma. A populáció csökkenése a trópusi területeken a legdrasztikusabb, aminek azonban drámai következményei is lehetnek, mivel a rovarok szerepe hatalmas a kártevők számának csökkentésében, valamint az ökoszisztémának is fontos szereplői - olvasható az Infostart oldalán. Egy friss kutatás ugyanis megállapította, hogy a rovarok egyedszáma 49%-kal esett vissza, a fajok száma pedig 29%-kal alacsonyabb a nagy intenzitású mezőgazdasággal - amelyet alacsony terménydiverzitás vagy magas állattartási intenzitás jellemez - és jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken, mint a legtermészetesebb élőhelyeken, ahol nem regisztráltak éghajlati felmelegedést.

A tanulmány szerint, melyet a Sky News cikke is idéz, a trópusi területeken csökkent a legnagyobb mértékben a rovarok biológiai sokfélesége a földhasználat és az éghajlatváltozás következtében. Ahogy Charlie Outhwaite, a kutatás vezetője és az UCL Biodiverzitás- és Környezetvédelmi Kutatóközpont szakembere rámutatott, úgy tűnik, sok rovar nagyon érzékeny az emberi tevékenység hatásaira, ami aggasztó, mivel az éghajlatváltozás egyre súlyosbodik és a mezőgazdasági felhasználású területek tovább terjeszkednek.

Eredményeink rávilágítanak a természetes élőhelyek megőrzését, a nagy intenzitású mezőgazdaság terjeszkedésének lassítását és a kibocsátás csökkentését célzó intézkedések sürgősségére az éghajlatváltozás mérséklése érdekében

- tette hozzá Charlie Outhwaite.

A szakember szerint amire most rábukkantak, az csak a jéghegy csúcsa lehet, mivel egyes területekről korlátozott mennyiségű bizonyítékhoz tudtak csak hozzáférni. Az emberi egészségre is negatív hatása lehet a bogarak, legyek, méhek, pillangók és szöcskék egyedszámcsökkenésének. A kutatók azt is megállapították, hogy az alacsony intenzitású mezőgazdasággal, ugyanakkor jelentős felmelegedéssel jellemezhető területeken a közeli természetes élőhely képes volt mérsékelni a veszteségeket.

Ahol a földterület 75%-át természetes élőhely borította, ott a rovarok száma csak 7%-kal csökkent, míg a hasonló, csak 25%-ban természetes élőhelyekkel borított területeken 63%-os csökkenés volt tapasztalható. A kutatók arra figyelmeztettek, hogy az emberi tevékenység miatt a rovarok számának csökkenése még nagyobb lehet, mint amit eredményeik sugallnak, mivel sok olyan területen, ahol az emberi hatásoknak hosszú története van, már a vizsgálati időszak kezdete előtt is csökkent a biológiai sokféleség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?