Ezek a trükkök működnek: sosem volt még ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés

Ezek a trükkök működnek: sosem volt még ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés

A levéltetvek évről évre számos kertész és kertbarát életét megkeserítik. E rovarkártevőknek akár 10-12 nemzedéke is kialakulhat egy év alatt, ezért szinte egész évben oda kell rájuk figyelni. A levéltetvek szívó kártevők, elsősorban a növények fiatalabb részeit szívogatják. Tevékenységük nyomán eltorzulnak a levelek, nem tudnak növekedni a hajtások, ami pedig végül terméskiesést okoz. A levéltetvek mindezek mellett óriási veszélyt jelentenek a növényeinkre azzal is, hogy számos vírust terjesztenek, amelyek ellen nem mind lehet hatékonyan védekezni. Éppen ezért célszerű az első észleléstől számítva minél előbb fellépni ellenük. De mely módszerek működnek a levéltetvek ellen? Mivel érdemes védekezni ellenük, és melyek azok a módszerek, amelyek kevéssé hatékonyak? Az Agrárszektor erről kérdezte Megyeri Szabolcs kertészmérnököt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A levéltetvek ritka veszedelmes rovarkártevők, amelyek többféle formában és színben jelentkezhetnek a növényeken. Egy dologban azonban mindenki egyet ért: minden körülmények között védekezni kell ellenük. A levéltetvek egyik legismertebb változata a zöld őszibarack-levéltetű, amelynek több mint 400 gazdanövénye van, ráadásul a legtöbb dísznövényt is károsítja. Az almafákon a zöld alma-levéltetű és a levélpirosító alma-levéltetű, a cseresznyén és a meggyen pedig a fekete cseresznye-levéltetű okozhat komoly károkat, de jelentős lehet a levélpirosító ribiszke-levéltetű kártétele is, míg a szilván a nehezen pusztítható sárga szilva-levéltetűvel lehet balszerencsénk összefutni. Ezek a rovarok a virágokat, a hajtáscsúcsokat és a friss leveleket támadják meg, majd szívogatják a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodni és torzulni kezdenek. Emellett a levéltetvek mézharmatot választanak ki, ami vonzza a hangyákat, és elősegíti a gombabetegség és a korompenész kialakulását. És ha ez még nem lenne elég, a kártevők több olyan vírust is terjesztenek, amelyek megbetegíthetik a fákat. A levéltetvek terjesztik például a csonthéjasok legelterjedtebb betegségét okozó szilva himlő vírust, vagy a lágyszárú zöldség- és dísznövények legismertebb vírusát, az uborka mozaik vírust. De hogyan lehet védekezni ellenük? Hogyan tarthatjuk távol őket a kertjeinktől a nyári időszakban? Az Agrárszektor ezzel kapcsolatban Megyeri Szabolcs, kertészmérnök segítségét kérte.

Megyeri Szabolcs, kertészmérnök

Arra a kérdésre, hogy hogyan lehet védekezni a kertekben nagyobb számban megjelenő rovarok ellen, a szakember elmondta, hogy a nyári időszakban találkozhatunk a legnagyobb számban ízeltlábúakkal, melyek változatos rendszertani csoportokból kerülnek ki. Az, hogy milyen számban és milyen csoportok jelennek meg függ a kert adottságaitól és növényvilágától is, így bizonyos fajokat szívesen fogadunk, míg másokat nem kívánatos látogatóként kártevőként tartunk számon, így például a levéltetveket, darazsakat, poloskákat és hangyákat is ebbe a csoportba soroljuk. A kártevők esetenként nagy tömegben képesek rövid idő alatt feltűnni, mellyel komoly problémákat tudnak okozni. A szakember szerint házikerti körülmények között az ízeltlábúak ellen védekezhetünk változatos növénytársításokkal, így riasztó, ragadozókat csalogató vagy éppen a haszonnövényeinkhez képest az ízeltlábúak számára vonzóbb növények telepítésével is. Használhatunk rovarölő szereket is, azonban ezek nagy része totális rovarölő, amely rossz időpontban kijutattva komoly károkat okoz, így e helyett célszerű megismerni az ökológiai gazdálkodásban is használható szereket, továbbá a makroszervezetekkel, tehát élő állatokkal történő védekezést is. Ez utóbbiak lehetnek például fürkészdarazsak, ragadozó atkák, katicabogarak - emelte ki Megyeri Szabolcs.

És hogy mely nem vegyszeres módszerek hatékonyak a levéltetvek ellen? Ezzel kapcsolatban a kertészmérnök kifejtette, hogy a levéltetvek esetében a fentebb is említett vegyszeres megoldások és biológiai növényvédelem egyaránt szóba jöhetnek, de kis mennyiség esetén a mechanikus, kézzel való ledörzsölés vagy a lemosás is megoldást jelenhet. Vannak azonban olyan illatanyagok, aromás illatok, amelyek működnek a levéltetvek ellen is.

A levéltetvek esetében is megfigyelhető az illatanyagokra való reagálás, ennek kihasználást pedig leginkább a növénytársításoknál érhetjük tetten és használhatjuk ki. Jó eséllyel távol tarthatjuk a levéltetveket bársonyvirággal, macskamentával (Nepeta grandiflora), kaporral is. Ha pedig inkább elcsalogatnánk őket a haszonnövényeinkről például a napraforgó telepítése jó megoldás lehet

- tette hozzá Megyeri Szabolcs.

Természetesen az itt felsoroltakon kívül több növény is hatásos lehet. A levéltetvek ellen bevethető növényekkel kapcsolatban további információk itt találhatóak:

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt illetően, hogy melyek azok a módszerek, amelyek a leginkább, vagy épp ellenkezőleg, a legkevésbé ajánlatosak, a szakember kifejtette, hogy a megfelelő módszer kiválasztásához mindig fel kell mérni, pontosan mivel állunk szemben, valóban problémát észlelünk-e és kezelést igénylőt. Ha valóban szükségessé válik a kezelés, mindig igyekezzünk a legkevesebb kárral járó megoldást választani, így a biológiai módszerekkel elsősorban a totális rovarölőszerek helyett, persze előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor ez jelent megoldást.

A házi praktikák sok esetben hozhatnak megoldást, hiszen általában valamilyen illatanyaggal való kezelés a cél, a levéltetveknél pedig valamilyen háziszer kijuttatása. Ez esetben sokszor találkozni a szappanos, mosogatószeres permetezéssel, ezek önmagukban azonban kevésbé hatékonyak

- mutatott rá Megyeri Szabolcs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?