15 kártevő, ami brutális pusztítást végezhet a magyar kertekben: itt a lista

15 kártevő, ami brutális pusztítást végezhet a magyar kertekben: itt a lista

agrarszektor.hu
Óriási károkat tudnak okozni a kártevők a kertekben, nehéz előre készülni a megjelenésükre, és sokszor a védekezés ellenük, illetve a távol tartásuk is gondot okoz. Nem kell azonban kétségbe esni, a legtöbb esetben van megoldás. Összegyűjtöttük a 15 leggyakoribb kártevőt, ami a kertekben felbukkanhat, kezdve a levéltetvektől, a poloskákon, sáskákon át, egészen a lótücsökig, valamint megmutatjuk azt is, hogyan lehet védekezni az egyes betolakodók ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Akár zöldséges, akár gyümölcs vagy dísznövényt nevelünk a kertben, szinte elkerülhetetlen, hogy valamilyen kártevők időről időre felbukkanjanak, és kisebb-nagyobb károkat tegyenek a növényeinkben. Most összeszedtük a 15 leggyakoribb károsítót a kertből, és arra is hoztunk példákat, hogy lehet védekezni és távol tartani őket a portánktól.

1. Csigák

A csigák általában a fiatal palántákat és leveleket szeretik rágcsálni és pusztítani, és jellemzően lyukakat és nyálkát hagynak maguk után. A legjobb védekezés a csigák ellen talán az, ha kézzel egyenként összegyűjtjük és messzire elvisszük őket, de érdemes kipróbálni egyébként a sörcsapdát is, amivel szintén befoghatjuk a kis csúszómászókatl - írja a balconygardenweb.com.

2. Levéltetű

A levéltetvek rendszerint kiszívják az összes nedvet a növényekből, amelyek így elhervednak majd elsárgulnak. Emellett egy olyan ragacsos anyagot választanak ki, amely vonzza a hangyákat, ezáltal pedig elősegítheti a korompenész kialakulását. Védekezni úgy tudunk ellenük, ha erős vízpermettel lemossuk a növényeket, amikor azonosítottuk őket, ugyanakkor a rájuk ragadozó rovarok betelepítése is sokat segíthet. 

3. Viaszos pajzstetű

A viaszos pajzstetű a növények nedvévével táplálkozik, kártétele során a növény elsárgul, és a növekedése is visszaesik. Emellett mézharmatnak nevezett ragacsos anyagot választ ki, ami vonzza a hangyákat, és segíti a korompenész kialakulását. Rovarirtó szappannal, vagy kertészeti olajokkal tudunk ellenük védekezni. 

4. Pajzstetű

A pajzstetvek szúró-szívó szájszervükkel átszúrják a szöveteket, és sejtnedvvel táplálkoznak. A zöld növényi részeken világos szívásfoltok keletkeznek. A megtámadott növény gyengén fejlődik, nem nő, összeaszalódik, nem virágzik, súlyosabb esetekben el is szárad. A fertőzött részeken a pajzstetvek által kiválasztott, cukorban gazdag „mézharmat”-ra korompenész telepszik. A legjobb védekezés ellenük, ha eltávolítjuk a fertőzött növényi részeket, és igyekszünk ragadozókat telepíteni a kertbe, amelyekkel távol tarthatjuk a pajzstetveket a kerttől. Ugyanakkor különböző olajokkal is próbálkozhatunk. 

5. Liszteske

Ezek az apró fehér rovarok a levelek nedvével táplálkoznak, sárgulást és növekedési problémákat okozva. Emellett olyan ragacsos anyagot termelnek, amely vonzza a hangyákat, és elősegíti a korompenész megjelenését. Jó védekezés lehet ellenük a sárga lap használata, de próbálkozhatunk rovarirtó szappannal vagy kertészeti olajjal is.

6. Tripsz

A tripszek szintén a növények nedveivel táplálkoznak, kártételük során torzulás és növekedési problémák jelentkeznek, emellett vírusokat is könnyen terjeszthet a növényeken. Használjunk ellenük rovarirtó szappant vagy kertészeti olajat.

7. Japán cserebogár

A cserebogár nagyon gyorsan képes akár teljesen levélteleníteni a növényt, míg végül csak a szár marad vissza, ezért nagyon fontos ellenőrizni már tavasszal, hogy nem jelentek-e meg a pajorok a kertben. Használjuk ellenük rovarirtó szappant.

8. Takácsatkafélék

Az atkák száraz, meleg körülmények között érzik jól magukat. Rengeteg növényt kedvelnek, így a legtöbb zöldséget is. A levelekre rakják petéiket, kikelve annak hátoldalán élnek, és a gazdanövény leveleit szívogatják, aminek hatására apró halvány foltok jelennek meg a levelek színén. Nagy egyedszám és súlyos kártétel esetén jelentősen csökkentik a növény fotoszintetizáló képességét, a levelek torzulnak, majd elszáradnak, lehullanak. Alkalmazzunk ellenük rovarirtó szappant vagy kertészeti olajat.

9. Hangya

Habár a hangyák maguk nem okoznak károkat a növényben, sok olyan kártevő akad, mint például a levéltetvek, amelyek terjedését segítik. Általában ott jelennek meg, ahol a kártétel során mézharmat, vagy ragacsos anyag keletkezik a növényen, ezt ugyanis szeretik a hangyák. Védekezni rovarölő szappannal is tudunk, de számtalan természetes mód is akad, amit bevethetünk, például ültethetünk hangyariasztó növényeket is a kertbe!

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Sáska

A sáskák nagyon sokféle növénnyel táplálkoznak, így a zöldségeket, a dísznövényeket és akár a gyepet is károsíthatják. Nyomukban óriási pusztítás marad, hiszen nagyon rövid idő alatt teljesen lecsupaszíthatják a növényt, és a hozamokban is komoly visszaesést okozhatnak. A vetésforgó alkalmazása jó védekezés lehet ellenük, de bevethetünk rovarirtó szappant is. 

11. Poloskák

A poloskák nagyon gyakori kártevők a kertekben, és számtalan növényben okozhatnak komoly károkat, emellett ha elpusztítjuk őket, akkor kellemetlen szagot bocsátanak ki. Az egyik legjobb védekezés ellenük, ha minden olyan dolgot eltávolítunk a kertből, ahol megbújhatnak, illetve telelhetnek. Használhatunk ellenük talajtakarót is a kertben, esetleg rovarirtó szappant, de sokan a kézzel történő eltávolításukra esküsznek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Krumplibogár

A krumplibogarak nevükből adódóan döntően a burgonya levelével táplálkoznak, és nagyon rövid alatt szinte teljesen lecsupaszíthatják a növényt. A legjobb védekezés az, ha mind az imágokat, mind pedig a lárvákat kézzel eltávolítjuk a növényről. De használhatunk rovarirtót is végső esetben, de talajtakaró fóliával is próbálkozhatunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

13. Darazsak

A darazsak komoly veszélyt jelenthetnek az emberre, gyakran fészket építenek a fákra, illetve egyéb építményekre a portánkon. Védekezni ellenük természetes szerekkel és rovarirtókkal is tudunk, de ha kaptárat találunk, az a legjobb, ha szakember segítségét kérjük, ő tudja mit kell tennünk, és így senkiben sem okozhatnak kárt a fullánkosok.

14. Drótféreg

A drótférgek óriási károkat okozhatnak a növények gyökereiben, ráadásul nehéz azonosítani és észrevenni őket, hiszen a talajban élnek. Ha mégis rájövünk, hogy drótférgek garázdálkodnak a kertünkben, először is távolítsunk el minden fertőzött növényt, majd forgassuk át a talajt.

15. Lótücsök

A lótücsök a kertekben különösen a növények gyökereinek, valamint föld alatti részeinek rágásával rendkívül súlyos károkat okozhat. Használhatunk ellene különböző peszticideket is, de elősegítjük a természetesen ellenségeinek, például a madaraknak és a varangyoknak a jelenlétét a kertben, akkor természetes úton is távol tarthatjuk a kerttől.

EZ IS ÉRDEKELHET

15. Sodrómolyfélék

A sodrómolyok kártétele könnyen felismerhető, ugyanis számos fajuk hernyója összesodorja a tápláléknövény levelét, ezt eszi és egyúttal ebben a csőben is lakik. A legjobb módszer ellenük, ha a fertőzött, károsított részeket, ágakat teljesen eltávolítjuk, és megsemmisítjük. Emellett ha nagyon szükséges, kezelhetjük az érintett részeket különböző rovarölő szerekkel is.

Összegezzünk: mit tehetünk tehát a kártevők ellen?

Az egyik legfontosabb, hogy inkább integrált növényvédelmi megoldásokat alkalmazzunk a kertben a kártevők elleni védekezés során. Ebbe beletartozik magának a problémának az azonosítása, a károsító populációjának a felmérése, megfigyelése, és ezt követően a szükséges biológiai, és akár kémiai módszerek együttes bevetése. A kiskertben jobb, ha elkerüljük a különböző rovarirtó szerek használatát, és inkább a hasznos rovarok betelepítésére, a természetesebb védekezési módok használatára, valamint az egészséges és kiegyenesúlyozott ökoszisztéma megteremtésére és fenntartására törekszünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?