Döbbenetes, ami Európában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

Döbbenetes, ami Európában zajlik: egyre több helyen csap le a fertőző állatbetegség

agrarszektor.hu
Európa-szerte egyre több helyről érkeznek jelentések a madárinfluenza újbóli felbukkanásáról. Az elmúlt hetekben több európai országban is újra kimutatták baromfitartó gazdaságokban a magas patogenitású madárinfluenza vírus H5N1 altípusát. Augusztus közepétől összesen 13 nagylétszámú baromfitartó gazdaságban jelent meg a betegség Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban. Ugyanezen országokban, továbbá Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Izland és Norvégia területén csaknem 150 vadmadárból is kimutatták a vírust a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre több európai uniós tagállamból érkeznek jelentések arról, hogy ismét felbukkant a kontinensen a madárinfluenza. Augusztus közepétől mostanáig összesen 13 nagylétszámú baromfitartó gazdaságban jelent meg a betegség Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Portugáliában és Spanyolországban. Ugyanezen országokban, továbbá Belgium, Dánia, Finnország, Írország, Izland és Norvégia területén pedig csaknem 150 vadmadárból is kimutatták a vírust a szakemberek - olvasható a Store Insider oldalán.

Ami Magyarországot illeti, hazánk 2022. július 27-én nyerte vissza az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) előírásai szerinti madárinfluenzamentes besorolását. Ugyanakkor a nemzetközi helyzet egyértelműen azt mutatja, még ez a kedvező besorolás sem adhat okot a járványvédelmi fegyelem lazítására. Sőt, a számos előnnyel járó státusz megőrzése érdekében az eddigieknél is fontosabb a biológiai biztonsági intézkedések szigorú és következetes betartása, ugyanis a madárinfluenza elleni védekezésnek jelenleg ez az egyetlen ismert módja. A baromfiállomány madárinfluenza vírussal történő megfertőződésének kockázatát a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentésével, megakadályozásával lehet leghatékonyabban minimalizálni, így ennek biztosítása kiemelten fontos feladat minden baromfitartó számára. A járványvédelmi minimum feltételek, valamint további hasznos információk a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapjának tematikus aloldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?