Elkezdődött: hamarosan rengeteg cuki állat lepheti el a hortobágyi pusztákat

Elkezdődött: hamarosan rengeteg cuki állat lepheti el a hortobágyi pusztákat

MTI
Megkezdődött az ellési szezon a Hortobágyon. Ezekben a napokban születnek a szürke marhák borjai és a merinói juhok bárányai, február első napjaiban pedig megkezdődik a csikók születése is - közölte a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tájékoztatásuk szerint a társaság a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) legelőin tartja magas genetikai értékű háziállatait, biztosítva ezzel a terület természetvédelmi célú kezelését is.  A magyar szürke szarvasmarhák, a hortobágyi racka juhok, magyar merinó juhok és nóniusz lovak szaporulatai a társaság munkatársainak, pásztorainak szakértő tevékenységével biztosítják az őshonos fajták genetikai állományának megőrzését és a hortobágyi legelők fajgazdag állapotának fenntartását - jelezték.

Az ellési szezont a magyar szürke szarvasmarhák kezdték, miután novemberben a gulyákat beterelték a téli szálláshelyeikre. Már mintegy 300 borjú született, összesen mintegy 750 borjúra számítanak. Az állatok genetikai távolságának növelése érdekében a Hortobágyi Nonprofit Kft. és a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete genetikus szakembert is bevonnak a pároztatási terv megalkotásába, a megfelelő tenyészállatok kiválasztásának folyamatába.

Közlésük szerint a hortobágyi törzstenyészetből augusztus elején hat héten keresztül a magyar merinó juhokat és a hortobágyi racka juhokat pároztatták. A bárányok körülbelül 150 napra születnek, így a juhoknál az ellési szezon a napokban kezdődött. Eddig az ikerbárányokkal együtt 42 állat született, az ellési szezon végére számuk várhatóan 850-re nő. A Mátai Ménes istállóiban az ellési időszak várhatóan február elején kezdődik és 50 nóniusz csikó illetve 5 sport ló csikó születését várják a csikósok és a lovászok. 

A borjak, bárányok és a csikók a téli szálláshelyeken születnek. Az ellési időszakban a pásztorok folyamatosan a jószágok mellett vannak, ha szükséges segítenek a szülésben. A fiatal utódok a legeltetési szezon megkezdését követően is anyjukkal együtt nevelkednek majd a pusztai legelőkön - közölték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?