Súlyos gondok vannak a hazai vizekben: veszélyben a magyar halak?

Súlyos gondok vannak a hazai vizekben: veszélyben a magyar halak?

agrarszektor.hu
Jól tettek a januári esők a hazai tógazdaságoknak. A nagyobb mennyiségű csapadék feltöltötte a tavalyi súlyos aszály miatt kiszáradt halastavakat, a termelés így várhatóan visszatérhet a korábbi szintre. Az ágazat szereplőinek optimizmusát növeli, hogy a takarmányárak is kedvező irányba mozdultak. A halászok így joggal reménykedhetnek abban, hogy idén a tavalyinál eredményesebb évet zárhatnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eredményesebb évben bíznak a hazai haltenyésztők. Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke szerint a tavalyi évszázados aszály jelentős mértékben visszavetette a hazai haltermelést, hiszen voltak olyan üzemegységek, ahol a tavak teljesen kiszáradtak. A januári bőséges csapadéknak azonban nagyon örültek az ágazat szereplői, mivel az esők feltöltötték a halastavakat, így a haltenyésztők reménykedve tekinthetnek az idei szezon elé - írta meg a Világgazdaság. A kilátásokat tovább javítja az is, hogy a múlt évi rekordszinthez képest a takarmányok ára is csökkenni kezdett.

A tavalyi katasztrofális év után eredményesebb szezonban bízunk. A termelés remélhetőleg visszaáll a korábbi szintre, s így a magyar édesvízi hal is ismét elérhetőbb áron kerül majd a fogyasztókhoz

- emelte ki Németh István. 

A szakember megjegyezte, hogy bár a karácsonyi időszakban a korábbi évekhez hasonló árbevétellel zárták a szezont a halászok, az eladott mennyiség mintegy 30%-kal elmaradt az átlagostól. Ez azt jelenti, hogy a vásárlók tavaly is ugyanannyit költöttek halra az ünnepek előtt, mint egy évvel korábban, de ebből az összegből csaknem egyharmadával kevesebb halat vihettek haza. A szakember szerint a jelenlegi magas árszint egyértelműen visszafogja az egyébként sem túl magas éves átlagfogyasztást Magyarországon.

Az árak alakulását az aszály mellett a termelők költségeinek drasztikus emelkedése is indokolttá tette a múlt évben. A takarmányok mellett az energiaköltségek növekedése súlyos terhet rótt a gazdálkodókra, az Alföldön található halastavakat ugyanis csak szivattyúkkal tudják feltölteni a termelők, a berendezések villamosenergia-igénye pedig jelentős. Számos haltermelő az input anyagok magas ára miatt nem tudta finanszírozni az elmúlt években megszokott mennyiségű telepítést, s tavaly a megszokottnál jóval kevesebb hal kerülhetett ki a tógazdaságokból. A csökkenő termelés ellenére a halászok a karácsony előtti időszakban is el tudták látni a kereskedőket jó minőségű, friss édesvízi magyar hallal, hiánytól pedig az új évben sem kell tartani.

A MA-HAL elnöke úgy véli, hogy idén legfeljebb a május-júniusi időszakban alakulhat ki szűkösebb kínálat, tényleges hiány azonban csak a horgászokat érintheti, hiszen míg a hazai vizekbe importhalat a jogszabályok miatt nem lehet telepíteni, a fogyasztói piacra - ha szükség lesz rá - ideiglenesen a környező országokból hoznak majd be édesvízi halat az ágazat szereplői. A szakemberek tavaly ősszel még jóval kevésbé voltak optimisták az ágazat jövőjét illetően, ekkor még ugyanis attól lehetett tartani, hogy a száraz, aszályos év miatt több termelő teljesen felhagy majd a tevékenységével, és átáll a szántóföldi növénytermesztésre. Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivőjének figyelmeztetéséről és aggodalmairól az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?