Új szelek fújnak? Nagy változás jöhet a baromfitartóknál Magyarországon

Új szelek fújnak? Nagy változás jöhet a baromfitartóknál Magyarországon

agrarszektor.hu
2023-ban magára találhat a madárinfluenza és az infláció miatt nehéz helyzetbe került hazai baromfiágazat. A kormány által a termelőknek nyújtott támogatások mellett a madárinfluenza-helyzet javulása is a termelés visszarendeződését vetíti előre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évben jelentős támogatást kaptak a baromfitartók Magyarországon, és ha sikerül véget vetni a madárinfluenzának, még az idén újra növekvő pályára kerülhet az ágazat - jelezte Nagy István agrárminiszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány az elmúlt évben minden segítséget megadott az állattartóknak - írta meg a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium is számos, a baromfitartókat is segítő intézkedést vezetett be a gazdák pénzügyi likviditásának javítása érdekében, valamint az uniós válságkezelési csomag hazánknak jutó keretéből 6,2 milliárd forint értékben nyújtott extra támogatást a sertés- és baromfiágazat szereplőinek, amelyből a baromfiágazat 4,3 milliárd forinttal részesült. A Vidékfejlesztési program (VP) keretében pedig mintegy 15 milliárd forint kerettel új baromfi-állatjóléti támogatási konstrukciót vezetett be a tárca.

A VP keretéből csak az elmúlt néhány évben 460 ezer kérelem kapcsán mintegy 160 milliárd forint támogatást ítéltek meg a telepek korszerűsítésére

- emelte ki Nagy István.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra is, hogy valamennyi mezőgazdasági termelő, így az állattartók számára is megteremtették a meglévő hiteleik fizetéséhez kapcsolódó moratórium lehetőségét. Azok az állattartók, akik 2022. szeptember végéig jelentkeztek, 2023 végéig kaptak haladékot a hiteleik törlesztésére. A tárcavezető beszélt arról is, hogy sokan éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel törlesztésének felfüggesztését kérték a gazdák. Az állattartók és az aszály miatt kárt szenvedett gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítését célozza a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program is. Nagy István jelezte: az előrejelzések szerint a hazai és az európai uniós baromfitermelés is helyreáll az idén, a változó körülmények miatt azonban biztos prognózist egyelőre nem lehet adni.

Az ágazat számára a gazdasági nehéz­ségek mellett főként a madárinfluenza miatti fenyegetettség jelenti a legnagyobb kockázatot. Az elmúlt hónapokban rohamosan terjedt a kór a hazai állományban, a napokban azonban már kedvező hírekről számolt be a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég közölte, hogy a járványhelyzet tovább javult, így február elsejétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében is enyhítések léptek életbe. A vármegyék korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek közelében is újra betelepíthetik a baromfikat a gazdálkodók. Az érintett országrészben egyébként már január második felében újraindulhatott a termelés, miután a hatóság újabb megbetegedés hiányában feloldotta a megfigyelési körzetek jelentős részét. A betelepítés ugyan szigorú szabályokhoz kötött, de nagy segítséget jelent az állattartóknak, hiszen végre újrakezdhetik a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?