Nagy változás jön a magyar állategészségügyben: ez rengeteg gazdát érint

Nagy változás jön a magyar állategészségügyben: ez rengeteg gazdát érint

agrarszektor.hu
Megint használhatják az új funkciókkal kibővített antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert az állatorvosok és mindazok, akiket meghatalmaztak. Ami az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények nagykereskedőit illeti, ők hamarosan, a fejlesztés második ütemének lezárásakor tölthetik majd fel az éves jelentésüket a rendszerbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Számos új, az adatminőség javítását és a kitöltés könnyítését szolgáló funkcióval gazdagodott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere, amelyet mostantól ismét használhatnak az állattartó telepek állatorvosai és meghatalmazottaik - olvasható a hatóság oldalán. A rendszer ezentúl - egyebek mellett - figyelmeztető üzenetet ad, ha hibás tenyészkóddal próbálnak adatot rögzíteni, de lehetővé vált a korábbi jelentések másolása is, a meghatalmazottak pedig legördülő listából választhatják ki, hogy aktuálisan mely tenyészet adatait szeretnének felvinni. Bár az Európai Unió felé csak az antibiotikum felhasználásról kell adatot szolgáltatni, azonban a felhasználók kérésére lehetővé vált a „nullás bevallás” rögzítése is. Az érintettek a telepek esetében a januárra vonatkozó jelentéseket - az adott hónap 15-e helyett - egészen február végéig rögzíthetik.

A nagykereskedőknek az antibiotikum-hatóanyagú állatgyógyászati készítmények forgalmazásáról minden év márciusig kell benyújtaniuk az éves összegzést. Esetükben a rendszer egyelőre zárt, a fejlesztés második ütemének élesítését követően tölthetik majd fel jelentésüket, melyről külön tájékoztatást kapnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?