Megállíthatatlan a madárinfluenza: több ezer állat pusztult el Chilében

Megállíthatatlan a madárinfluenza: több ezer állat pusztult el Chilében

MTI
Csaknem 9 ezer tengeri állat - oroszlánfóka, pingvin, vidra és kisebb cetféle - pusztult el az év eleje óta Chile északi partvidékén madárinfluenza következtében. Dél-Amerika több más országában, Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Peruban is több száz oroszlánfókát pusztított el a madárinfluenza az utóbbi hónapokban. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A betegség a legtöbb áldozatot, több mint 7600-at a dél-amerikai oroszlánfókák körében szedte, de elpusztult 1186 Humboldt-pingvin is, amely egyébként is veszélyeztetett faj, és csak Chilében és Peruban él. Chile északi partvidékén számos delfin, parti vidra és egy déli vidra tetemére is rábukkantak - közölték a chilei halászati hatóságok helyi idő szerint csütörtökön.

A madárinfluenza Chile nagy részén, a 16 régióból 12-ben megjelent. Annak érdekében, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését, a hatóságok elrendelték, hogy el kell földelni az elhullott állatokat. Az országban márciusban emberre is átterjedt a betegség, egy 53 éves férfi fertőződött meg. A madárinfluenza csak ritkán terjed át emberre, általában olyan esetekben, amikor az illető fertőzött állatokkal került közvetlen kapcsolatba.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?