Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

Óriásméhek lephetik el a magyar erdőket: vigyázz, ha ilyen rovart látsz

agrarszektor.hu
Az óriási és meglehetően fenyegetőnek tűnő kék fadongó a legtöbbek számára kifejezetten ijesztőnek tűnhet, ám ez a félelem alaptalan. Ez a kékes színben játszó óriási rovar ugyanis teljesen ártalmatlan.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kék fadongó (Xylocopa violacea) a legnagyobb európai méhfaj: egy kifejlett példány elérheti a 2,5-3 centimétert, repülés közben pedig a nyitott szárnyainak köszönhetően a 4-5 centimétert is. Bár meglehetősen félelmetesnek tűnik, egyáltalán nem veszélyes: eldöngicsél a ligetekben, teszi a dolgát, de addig nem támad, amíg az ember nem lép fel támadólag vele szemben - olvasható a Greendex oldalán. Fullánkja ugyanis van, sőt, csípése ugyanúgy okozhat allergiás reakciókat, mint a darázs- vagy a méhcsípés, de a kék fadongó közel sem annyira támadó kedvű, mint ezek. Általában elmondható, hogy csak akkor csíp, ha valaki megfogja, vagy ha a fészke közvetlen közelében tevékenykedik.

A kék fadongó magányos típus, és az olyan erdős-fás részeket kedveli, ahol bőven talál magának holtfát, vagy öreg villanyoszlopot, bár a lakkozott felületeket nem igazán kedveli. A korhadó törzsekbe hajszálvékony járatokat váj, s ide helyezi a petéket, vagy visszatér egy előző évihez fészekhez. Amint ez megvan, virágport visz a vájatokhoz, hogy a kikelő lárváknak legyen mit ennie. A lárvák ebben bölcsőben telelnek át, majd tavasszal bábozódnak be, hogy aztán nyár végén már kifejlett példányként repkedjenek. Ez a rovar rendkívül hasznos a beporzás szempontjából, éppen ezért kiemelten fontos, hogy az erdőben mindig találjon magának kidőlt, korhadt fatörzseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?