Krízistámogatásról döntött az Agrárminisztérium: ez rengeteg termelőt érint

Krízistámogatásról döntött az Agrárminisztérium: ez rengeteg termelőt érint

agrarszektor.hu
Az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi esztendő aszálya olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium - jelentette be Feldman Zsolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium célja a magyar haltermelés helyzetének stabilizálása, a magyar halellátás biztonságának fenntartása – fogalmazott a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki részletezte: a most megjelent pályázati felhívás mind a tógazdasági haltermelés, mind az intenzív üzemi haltermelés esetében kompenzációs lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. A tógazdasági haltermelésnél maximum 101.237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelésnél maximum 138.000 forint/tonna támogatást igényelhetnek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. napjától 2023. augusztus 31. napig van lehetőség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Feldman Zsolt kitért arra, hogy az Európai Tengerügyi és Halászati Alap a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon keresztül tud pénzügyi ellentételezést nyújtani a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek az orosz-ukrán háború által okozott piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. Az akvakultúra termelés során a 2022. évtől kezdődően a takarmány-, az energia és egyéb anyagok, szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a hazai édesvízi haltermelés gazdasági fenntarthatóságát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A támogatási konstrukció számítási alapja - amelyet az Európai Bizottság elfogadott - a takarmányár elmúlt időszakbeli növekedése, ugyanis az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, termelési rendszertől és technológiától függően 30-60%-ot. Az intenzív üzemeknél a kompenzációs támogatás kiszámítását a 2022-ben megtermelt halmennyiség (tonna) és a tonnánkénti takarmányköltség-növekmény szorzata adja. Segítségre azok a termelők jogosultak, akik 2022-ben igazolhatóan halat termeltek. A tógazdaságokban a haltermelés hároméves ciklusban történik, ezért azok a termelők jogosultak kompenzációs támogatásra, akik 2020-ban, vagy 2021-ben, vagy 2022-ben igazolható módon takarmányozást végeztek, valamint 2022-ben üzemelő tóterülettel rendelkeztek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02