Milliárdokat kapnak a magyar haltermelők

Milliárdokat kapnak a magyar haltermelők

agrarszektor.hu
Mintegy 3,1 milliárd forint áll rendelkezésre a takarmányár növekedés különbözetének kompenzációs támogatására, valamint a halgazdálkodási ágazat versenyképességének megtartására. A 2023. augusztus 31-én lezárult kérelembenyújtási időszakban 169 támogatási kérelmet nyújtottak be 3,2 milliárd forint értékben az ágazati szereplők. A kérelmek feldolgozása már meg is kezdődött, hogy mielőbb megszülethessenek a döntések.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az orosz-ukrán háborús konfliktus nem csupán a világ sebezhetőségére hívta fel a figyelmet gazdasági és társadalmi szempontból, hanem rámutatott a jövőbeli válságok megelőzésének és az azokkal szembeni ellenálló képesség kialakításának szükségességére. Az akvakultúra ágazatot - más ágazatokhoz hasonlóan – negatívan érintették az elhibázott brüsszeli szankciók.

Az akvakultúra termelés inputanyagainak piacán 2022-ben olyan rendkívüli változások történtek, amelyek hátrányosan érintik a magyar gazdálkodókat. A takarmány, az energia (beleértve a villamos energiát és a fosszilis energiahordozókat), az egyéb anyagok, valamint a szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a termelés gazdasági fenntarthatóságát. Az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, amely 30-60%-ot jelent a termelési rendszertől és a technológiától függően.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap pénzügyi segítséget nyújthat a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek a háború okozta piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Irányító Hatósága a „Krízishelyzetre szóló támogatás” című felhívása keretében tette elérhetővé a magyar piaci szereplők számára ezt a lehetőséget, amelyben a tógazdasági haltermelés esetében maximum 101.237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelés esetében maximum 138.000 forint/tonna támogatást igényelhettek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. és 2023. augusztus 31. között volt lehetőség.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?