Fontos hírek jöttek a sertéspestisről: ezt jó, ha minden magyar gazda tudja

Fontos hírek jöttek a sertéspestisről: ezt jó, ha minden magyar gazda tudja

agrarszektor.hu
Településlistával és európai uniós térképes keresővel is segíti a magyar gazdálkodókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) abban, hogy könnyebben tájékozódhassanak a horvátországi afrikai sertéspestis (ASP) járvány legfontosabb információiról. 

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Mint ismert, Horvátországban is megjelent és az elmúlt időszakban robbanásszerű terjedésbe kezdett az afrikai sertéspestis (ASP). A magyar állategészségügyi hatóság megerősítette járványvédelmi intézkedéseit, hogy minimalizálja a vírus behurcolásának kockázatát - olvasható a Nébih oldalán.

A gazdálkodók számára kiemelten fontos jelenleg - különösen a járvány gyors terjedése miatt -, hogy információval rendelkezzenek a horvát származású élősertés, sertés eredetű termék megfelelő származásáról, a horvátországi korlátozás alatt álló területek alakulásáról. A Nébih ASP tematikus oldalán ezért külön településlistával, valamint az EU-s térképes kereső elérhetővé tételével segíti az érintettek tájékozódását, amely ezen a linken érhető el.

Bár az informálódás a magyar gazdálkodók érdeke is, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a mozgatási tilalmak betartatása, a fertőzött területekről más tagállamba történő szállítás megakadályozása elsődlegesen a horvát szakhatóság feladata! E kötelezettségről uniós határozat - az afrikai sertéspestis horvátországi előfordulásával összefüggő egyes ideiglenes vészhelyzeti intézkedésekről szóló (EU) 2023/1554 Bizottsági végrehajtási határozata - is rendelkezik. Épp ezért az elsődleges és hivatalos hírforrásnak is a horvát hatóság által közzétett információk számítanak. Emellett fontos kiemelni, hogy - a járvány indokolta speciális szabályokon túl - továbbra is érvényes minden, a tagállamok közötti élőállat-mozgatásra vonatkozó előírás, azokat kötelező betartani. Az ASP-vel kapcsolatban további információk a Nébih tematikus oldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03