Szinte teljesen eltűntek a fecskék Magyarországról: kiderült, mi áll a háttérben

Szinte teljesen eltűntek a fecskék Magyarországról: kiderült, mi áll a háttérben

Gervai Péter
A népi megfigyelés szerint Kisboldogasszony napja, szeptember 8-a körül indulnak el a fecskék Magyarországról. A vonulás időzítése persze függ az időjárástól is. Az MME korábbi közlése szerint 2000-2010 között a hazai populáció mintegy 62 százaléka tűnt el, és félő volt, hogy 2020-ra teljesen eltűnnek a fecskék Magyarországról, szerencsére azonban az állománycsökkenés az elmúlt 13 évben nem folytatódott.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Drasztikusan csökkent a madárfajok állománya

Szakértői vélemények szerint az elmúlt években mintegy 600 millió fészkelő madár tűnt el az Európai Unióból. A fecskék száma is egyre jobban csökkent az EU-ban, sokkal kevesebb egyeddel találkozhatunk manapság, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Míg Európában az erdei madárfajok állománycsökkenése 3 százalékos volt 1980 és 2020 között, addig a mezőgazdasági területekhez köthetően ez az érték 57 százalék ugyanezen időszakon belül.

A Birdlife International, vagyis a Madártani Szervezetek Világszövetségének 2022-es tájékoztatója a korábbi évekhez hasonlóan szomorú képet fest az élőhelyek állapotáról. A tájékoztatóban számos probléma közül kiemelik a nagyüzemi termelés negatív következményeit. A jelentés sorra veszi a madárfajokat veszélyeztető tényezőket.

  • Az agrárterületek növekedése és a hasznosítás növekvő intenzitása jelenti a legnagyobb veszélyt a madarakra nézve, amely a veszélyeztetett fajok 73 százalékát érinti.
  • Az egyre jelentősebb gépesítettség, a műtrágya- és növényvédőszer-használat, a gyepterületek szántófölddé alakítása miatt Európában 70 százalékkal csökkent az agrárterületeken élő madárfajok állománya 1980 óta.
  • A nem fenntartható fakitermelés és erdőgazdálkodás szintén jelentős probléma, hiszen évente több mint 7 millió hektár erdő tűnik el, ami a veszélyeztetett madárfajok felét érinti.
  • Az éghajlatváltozás hatása sem elhanyagolható, a veszélyeztetett fajok 34%-ára már most is hatással van, és feltehetően egyre nagyobb problémát fog jelenteni rövid idő alatt.

Sok rovartól megszabadítanak

Az állománycsökkenésnek mint tudjuk számos oka van, a növénytermesztők szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarokkal találkozhatnak az állattartók pedig sokszor joggal féltik állományukat a betegségeket terjesztő szúnyogfajoktól. Emiatt a rovarevők szerepe akár a fecskéké egyre inkább nagyobb jelentőséggel bír, hiszen egy madár amíg itt tartózkodik körülbelül 1 kg rovart megeszik és teszik ezt környezetterhelés nélkül. Belátható, hogyha egy-két millió fecske hiányzik, akkor egy-két millió kilogramm rovar marad a "nyakunkon"! Szakértők szerint az elmúlt néhány évben szerencsére sikerült megállítani a csökkenést, az állományt visszaerősíteni viszont már nem. A növekedésben leginkább a költési siker javításával tud segíteni az ember.

Vidéken és a városokban is segíthetünk

A tavaszi időszakban fészeképítésre alkalmas sarazó helyek kialakításával vagy műfészek telepítésével is segíthetjük a fecskepopuláció növekedését. A két leggyakoribb fecskefaj közül a molnár fecske Magyarországon általánosan elterjedt, városi környezetben még a füsti fecskénél is gyakrabban fordul elő. Előbbi zárt fészket épít egészen a tető síkjáig feltolva, kis bejárati nyílással míg utóbbi nyitott fészket épít, a tető síkjától távolabb, attól akár méterekkel is lejjebb. Teszi ezt elsősorban istállók belső részeiben, a molnár fecske inkább épületek eresze alatt vagy ablakok és erkélyek beugróiban szívesen építkezik, így a városokban és a lakótelepeken is megjelenhet. A füsti fecskére jellemző, hogy kötődik a falusias környezethez, ahol az állattartás számára optimális környezet nyújt.

Műfészkekkel is otthont biztosíthatunk nekik

A MME honlapján számos információt talál az érdeklődő és fontos gyakorlati tapasztalatok olvashatók a műfészkek kihelyezésével kapcsolatban:

  • ha egy-két fészket teszünk ki ott, ahol évek óta nincs fecske, akkor a fészekfoglalás esélye szinte nulla;
  • ha egy-két fészket teszünk ki ott, ahol van istállózott állat, akkor a foglalás esélye magas;
  • ha lakott fészek mellé teszünk ki műfészkeket, akkor a foglalás esélye a legmagasabb;
  • ha jószág és fecske hiányában, de tömegesen (minimum 15-20, max. akár több száz) teszünk ki műfészkeket, akkor a foglalás esélye (néhány év távlatában) szintén igen magas.

Ezért az MME azt javasolja, hogy mesterséges molnár- és füstifecskefészkeket

  • egyesével vagy kis számban elsősorban lakott istállók közelébe vagy lakott fecskefészek mellé, kisebb-nagyobb működő fészektelepek bővítésére helyezzük ki; ebben az esetben a területen mozgó fecskék látványa odavonzza a fajtársakat, így nagyobb az esélye annak, hogy a műfészkekbe is beköltöznek a madarak;
  • tömegesen kihelyezve (minimum néhány tucatnyit, de akár több százat is) ott is nagyon magas a madarak beköltözésének esélye, ahol nincs lakott istálló, illetve fecskék sem költöttek évek óta;
  • a fecskék műfészkekbe költözését, visszatelepülését segítheti, ha a közelben sárgyűjtőhelyet is létesítünk, mert fészeképítőanyag hiányában a sár csillogása vonzza a madarakat;
  • ha pedig egyszer már beköltöztek a fecskék, akkor számíthatunk arra, hogy a madarak évről évre visszatérnek.

Energiatartalékaik segítségével küzdhetik le a hosszú utat

Most ugyan a vonulás időszakában vagyunk, de a jövő évre érdemes műfészkekkel felkészülni, ha azt szeretnénk, hogy körülöttünk újra fecskéket csodálhassunk. A hazai füsti fecskék telelőterülete a Szaharán túl, attól délre található. Az őszi vonulás augusztus közepétől szeptember középéig tart. Az ezt követő időszakban látott füsti fecskék már a vonulásuk során az északabbról érkező madarak. A molnárfecske esetében figyeltek már meg szeptember végén is költést, így a legkésőbb indulók vonulása októberben is előfordulhat, de a tömeges vonulás szeptemberben zajlik. A telet a molnárfecske is a Szaharától délre tölti.

Az utazás előtti felkészülés leginkább az evésről szól, hiszen a fecskék hosszú távú vonulók, amelyhez rengeteg energia kell. A fecskék képesek naponta ezer kilométer megtenni, és 3 napig is repülhetnek folyamatosan. Így a hosszú út előtt hetekig falják a rovarokat, hogy megfelelő mennyiségű zsírt halmozzanak fel. Ezt a folyamatot „hiperevésnek” nevezik, amelynek köszönhetően egy-két hét alatt akár meg is duplázhatják testtömegüket. Szükségük is lesz az energiára, a több ezer kilométeres, időnként szélsőséges vidékek felett átívelő útjuk alatt. Kitartásukat bizonyítja az is, hogy a fecskék például eltérően a gólyáktól, nem megkerülik a Földközi-tengert, hanem keresztülrepülnek felette, így akár egy hét alatt elérik afrikai telelőhelyeiket a kontinens középső és déli részén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03