Eldurvulhat a poloskahelyzet itthon: erre számíthatnak idén a magyarok

Eldurvulhat a poloskahelyzet itthon: erre számíthatnak idén a magyarok

agrarszektor.hu
Ahogy minden ősszel, idén is fel kell készülni a poloskainvázióra. Ráadásul már jó pár éve nemcsak az őshonos, de a trópusi-szubtrópusi területekről - általában gyümölcsszállítmányokkal - Magyarországra behurcolt invazív címeres poloska fajok is egyre súlyosabb károkat okoznak. Bár emberre veszélyes betegségeket nem terjesztenek, szúrós szagú és nyálkahártya-irritáló váladékuk allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyekből. Rajtuk kívül a fedelesszárnyúak rendjébe tartozó rovarok egyik rokona szintén megkeseríti a mindennapokat: az ágyi poloskák ugyanis szintén csak szakszerű védekezéssel tarthatók távol a lakásoktól.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A címeres poloskának (acrosternum hilare) világszerte 6 ezernél is több faja ismert. Szinte minden éghajlati övezetben, de leginkább a trópusokon fordul elő. Vastag, erős kitinpáncéljának és az általa kibocsátott orrfacsaró bűznek köszönhetően általános közutálatnak örvendő rovarok. Ráadásul a klímaváltozásnak köszönhetően hazánk egyre inkább trópusias éghajlata fokozottan szaporává és egyre inkább ellenállóbbá teszi. Magyarországon egyébként közel 60 faja ismert - írta meg a Pénzcentrum a Megfoglak.hu értesülései alapján.

Már elkészült az ország első invazív poloskatérképe

Az invazív, tehát nem őshonos címeres fajták, mint például az ázsiai márványpoloska és a zöld vándorpoloska nagyszámú jelenléte is egyre nagyobb problémát jelent a lakosság és a gazdálkodók számára. Mivel ezeknek a kártevőknek természetes ellenségük itthon nem nagyon van, ezért is fontos az ellenük való szakszerű védekezés.

A Bábolna Bio 2020-ban készítette el az ország első invazív poloskatérképét. A hírről akkor az Agrárszektor is beszámolt. A felmérésből egyebek mellett az is kiderült, hogy melyik megyék található a legtöbb invazív poloska, ahogy az is, hogy mely városok a legfertőzöttebbek Magyarországon.

Az ágyi poloska egy igazi vérszívó

Szúr, csíp, harap? Valami vérszívó zavar minket a kellemes éjszakai pihenésünkben? Kezdetben lehet, hogy szúnyogra gyanakszunk, de ha napról napra több csípés jelenik meg a bőrünkön, akkor érdemes az ágyunkat átvizsgálni, mert valószínűleg hemzseg az ágyi poloskától. Ez az ektoparazita rejtett életmódot él, gyakran csak a testünkön felfedezett aprócska csípések miatt lepleződik le. Éppen ezért a jelenléte komoly pszichés traumákat okozhat.  

A többnyire 5-7 milliméter hosszú rovar tehát makacs vérszívó. A Közel-Keletről származik és eredetileg a denevérek külső élősködője volt, de mára az emberek és a madarak vérszívójává vált. Lábain fejlett karmok és tapadókorongok találhatók, melyek segítségével függőleges felületeken is könnyedén mozog. A kifejlett egyed hím és nőstény tagja szinte hasonló - az utóbbi valamivel nagyobb - barna színű. Testét finom szőrök borítják, a szájszerve is ilyen sörtéből áll, melynek hegyes végét szondaként használja. Az eret megtalálva érzéstelenítő és véralvadásgátló anyagot juttat a szervezetbe és szívásba kezd. Az ágyi poloska nagy számú megjelenése esetén mindenképp érdemes szakemberhez fordulni. 

Hogyan védekezhetünk ellenük?

Ma már számos termék érhető el, amelyekkel védekezhetünk a címeres, valamint az ágyi poloskák ellen. Létezik címeres poloska-irtó aeroszol kizárólag a lakásba behúzódó egyedek ellen alkalmas, méghozzá nemcsak közvetlenül, a kiirtandó példányokra irányítva, hanem megelőzési céllal, felületkezelésre is. Van olyan ágyipoloska- és bolhairtó permet nemcsak elűzi a kellemetlenkedő rovarokat, de az S-metoprén rovarfejlődés-gátló hatóanyaga megszakítja az életciklusukat azzal, hogy megakadályozza azok felnőtt egyedekké történő fejlődését. A szer hatása körülbelül 4-6 hétig tart.  

Létezik általánosabb rovarirtó aeroszol kiválóan alkalmas a házba nagy számban betolakodó rejtett életmódú rovarok, például az ágyi poloska, de akár a bolha vagy a pók, illetve az ezüstös pikkelyke irtására - akár 6 hónapos védelmet nyújthat. Illetve van olyan rovarirtó porozószer is, mely szintén a rejtett életmódú mászórovarok (pl.: ágyi poloska, bolha, ezüstöspikkelyke stb.) ellen vethető be. A porozószert egyenletesen, vékony rétegben, célzottan a kártevők búvóhelyeire és vonulási útjaira, illetve a kárpitozott bútorok és fertőzött fekvőhelyek szegélyeire, valamint ráncaiba kell kiszórni - olvasható a Megfoglak.hu oldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02