Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar lótartók jövője

Nincs mit tenni, lépni kell: ezen múlhat most a magyar lótartók jövője

agrarszektor.hu
A lótenyésztők körében a sokszínűség jelen van mind a fajták, mind a 2024-es tervek tekintetében. Egy azonban közös bennük: a lovaságazat népszerűsítéséért és fejlődéséért dolgoznak fáradhatatlanul. A lótenyésztő egyesületek javaslatainak figyelembevételével a támogatások optimalizálására és bővítésére lenne szükség az elkövetkezendő időszakban. A tartástechnológiai és informatikai fejlődés mindenhol közös célként szerepel, emellett a szakmaiságra és a szakemberek képzésére is nagy hangsúlyt szeretnének fektetni az egyesületek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A lótenyésztés szolgálata érdekében a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége informatikai fejlesztésbe kezdett az elmúlt években. 2023-ban indították el a honlapjukon elérhető lókeresőt, amelyen az MLOSZ és tagszervezetei által felvett alapadatokból képződő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által üzemeltetett, hiteles központi adatbázis törzskönyvi lóadatai nyilvánosan elérhetők - olvasható a MÁSZ oldalán. Tavaly már elkezdték, és idén el is indítják ennek a portálnak a továbbfejlesztését, amely által már felhasználói szintű funkciók, elektronikus ügyintézési lehetőségek is megnyílnak - hívta fel a figyelmet az újításra Bélley Márta, a szövetség főtitkára.

Szaporodásbiológiai és lóval való bánásmód tanfolyamokat szerveznek a jövőben

A 2023-ban megvalósult küllemi bírálói tanfolyam után egy inszeminátori képzés indításával a cél az lenne, hogy a tenyésztők ne idegenkedjenek a mesterséges termékenyítés alkalmazásától. A tagok szaporodásbiológiai ismereteit bővíteni szükséges, hogy a jövőben a tenyésztők nagy része képes legyen állatorvos és inszeminátor segítsége nélkül elvégezni saját állatainak termékenyítését. A legjobb az lenne, ha a tenyésztők a vemhességvizsgálatot is maguk tudnák elvégezni. Ezenfelül egy lóval való bánásmód tanfolyam is az egyesület tervei között szerepel, ami a lóápolásra és a felvezetésre fektetné a hangsúlyt. Bocsi Csaba, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének ügyvezető elnöke úgy vélte, hogy fontos a képzés ezen a téren, mert hiába vannak kiváló minőségű tenyészállataink, ha nem tudjuk őket jól bemutatni a világnak.

Folyamatos a technológiai fejlődés

A lovasok, hajtók, a versenyhelyszínek világszinten elismertek, tehát a sportkipróbálásban egyre jobban el van látva az ágazat. Emellett egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a tartástechnológiára és arra, hogy a „kirakat” állandóan optimális képet adjon a vásárlóknak, mely téren a fejlődést az egyik legnagyobb feladatuknak tartják a Magyar Sportlótenyésztők és Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületénél. Az egyesület szakmai konzultációkkal próbálja felhívni az állattartók figyelmét az állatjólét legmagasabb szintjének elérésére - foglalta össze Pataki Gergely tenyésztésvezető. A magasan képzett szakemberek, a piaci lehetőségek, a kiváló genetikai állományhoz való hozzáférés, a tökéletes és modern technológiai eljárások már mind elérhetőek. Ezeket összességében kell jól használni és alkalmazni, amely egy komplex folyamat. A jövő évi terveik az ebben való közreműködést és segítségnyújtást célozzák.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?