Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

Meglepő lépést tettek a britek: sokakat érintő korlátozások jöhetnek

agrarszektor.hu
Több, mint 70 év után először került sor a királyi beszédre az Egyesült Királyságban, melyet nagy örömmel fogadtak az állatjóléti szervezetek, ugyanis szó esett az élőállat-kivitel korlátozásáról. Napjainkban mintegy 1,6 millió haszonállatot - szarvasmarhát, juhot, kecskét, sertést és lovat - szállítanak Európa-szerte nagy távolságokra évente vágásra vagy hízlalásra. Az utak általában hosszúak, kimerítőek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy volt a csalódottság, mikor a „Kept animals bill” -t (állattartásról szóló törvényjavaslatot) 2023. május 5-én az Egyesült Királyság kormánya hatályon kívül helyezte, a dokumentumot ugyanis az állatjóléti politika sarokkövének tartották. A törvényjavaslat első olvasatára 2021. júniusában került sor, de végül úgy döntöttek, hogy a szakpolitikai kötelezettségvállalásokat felbontják, és külön-külön kezelik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A királyi beszéd viszont megerősítette, hogy újra napirendre kerültek az élő állatok exportjának megszüntetésére irányuló tervek. Az állatvédők örömmel fogadták a hírt, tekintve azt, hogy amint az állat elhagyja az Egyesült Királyságot, megszűnik az ellenőrzés a végső rendeltetési helyen lévő körülményekre, vagy a vágási módszerekre vonatkozóan.

A beszédet követően a 2023–2024-es állatjóléti (állatállomány-export) törvényjavaslatot 2023. december 4-én terjesztették az Alsóház elé, amely rendelkezéseket tartalmaz bizonyos élő állatok Nagy-Britanniából történő, vágás célú kivitelére. A törvényjavaslat második olvasata 2023. december 18-án volt. A bizottsági szakaszt és a harmadik olvasatot 2023. január 15-én tartották, amikor az irományt változtatás nélkül elfogadták. A Lordok most megvizsgálják a javaslatot, és a második olvasat időpontja hamarosan várható. Ha a javaslat célba ér, akkor bűncselekménynek minősülne az élő állat vágásra vagy hízlalásra történő exportra feladása, szállítása vagy szállítás megszervezése (és mindezekre tett kísérlet is).

Az élő export - például a versenylovaké - továbbra is engedélyezett tenyésztésre, versenyekre. A rendelkezések nem vonatkoznának Észak-Írországra, és az Ír szigeten belüli utazásokra. Mindazonáltal vonatkoznának azokra az utakra, amelyek Nagy-Britannián keresztül a Brit-szigeteken kívüli úti cél felé haladnak át, például: Észak-Írországból vagy EU-tagállamokból vagy az Ír Köztársaságból indulnak, Nagy-Britannián áthaladnak, és egy Brit-szigeteken kívüli területre vagy országba érkeznek. A jogalkotók számolnak azzal, hogy a rendelkezéseket esetleg meg kell majd védeni a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) előtt, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes döntéseknél figyelembe vesznek etikai és állatjóléti érveket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?