Keleti nyitás: kínai és orosz piacra termel a magyar tejporgyár

agrarszektor.hu
Újraindul az egykori tejporgyártás.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hamarosan ismét üzemel az egykori berettyóújfalui tejporgyár: a jelenleg folyó átalakítási munkák, és az engedélyeztetési eljárás befejezését követően júniustól megindul a próbagyártás, majd a folyamatos termelés az üzemben - közölte Galló Ferenc, a Berettyóújfalui Tejporgyár Kft. ügyvezető igazgatója szerdán az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint felvidéki magyarok indítják újra a tejporgyárat, amely négy magánszemély tulajdonában van: 90 százalékban egy felvidéki testvérpár, 5-5 százalékban pedig a menedzsment a tulajdonos.

Az egykori tejporgyárat március 13-án vásárolták meg az új tulajdonosok, és azonnal megkezdték az átalakítási munkálatokat - tette hozzá Galló Ferenc megjegyezve, hogy az idén még sűrített tejből készítik a sovány tejport, de jövőre már tejet vásárolnak fel a környékbeli gazdáktól.

A sovány tejport kínai és orosz piacokon értékesítik, míg hazai üzletláncokba - Spar, Coop - júniustól instant termékeket: kakaóport és kávé krémport szállítanak. Júliusban megkezdik a sajtgyártást is a berettyóújfalui gyárban.

Kerekes György, a hazai KKV-k exportpiacokra segítéséért felelős Magyar Nemzeti Kereskedőház ügyvezetője az Agrárszektorral készült interjújában elmondta, hogy az ázsiai piacok felől intenzív érdeklődés mutatkozik a magyar tejpor iránt, ami összhangban van a tejporgyár újraindulásának hírével.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint jelenleg 20 alkalmazottjuk van, számuk augusztusra 47-re emelkedik, jövőre pedig, miután megkezdődik a tejfelvásárlás, 120 embernek biztosít munkalehetőséget az üzem. A Berettyóújfalui Tejporgyár tervezett éves árbevétele 6 milliárd forint - mondta el az MTI érdeklődésére Galló Ferenc.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?