Mészáros Lőrinc is szállíthat húst Chilébe

agrarszektor.hu
A felcsúti Bakony Hús Kft. is szerepel azon cégek között, amelyek a kormány "déli nyitás politikájának" részeként húsipari exportlehetőséget kaptak Chilébe. A Bakony Hús Kft. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester tulajdonában van. Egyébként most összesen négy hazai húsipari társaság jutott chilei exportjogosítványokhoz, amelyek közül a kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű, a Dunakeszi Hűtőház Kft. pedig magyar magánszemélyek tulajdonában van

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Négy hazai cég, a Hungary Meat Kft., a Dunakeszi Hűtőház Kft., a Kométa 99 Zrt. és a Bakony Hús Kft. szerzett lehetőséget arra, hogy a jövőben sertéshúst exportálhasson Chilébe - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. A kiszállításokra azután nyílhat mód, hogy a tárca és a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság tavaly év végén lezárta Chilével a sertéshús-engedélyezésről folytatott tárgyalásokat. A minisztérium közleménye szerint az érdeklődő magyar cégek kérhették regisztrációjukat a chilei hatóságnál, és a sikeres regisztráció nyomán egyelőre az említett négy hazai üzem indíthatja meg exportját Dél-Amerikába.

A chilei exportlehetőség Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester számára is megnyílt, mivel a Bakony Hús Kft. - a Búzakalász 66 Felcsút Kft.-n keresztül - az ő érdekeltségébe tartozik. A Búzakalász - amely nagyüzemi sertéstartással is foglalkozik - 2012-ben vásárolta meg a Veszprém-Szabadságpusztán fekvő húsüzemet, amely a Bakony Hús Kft. feldolgozási tevékenységét végzi. A másik három cég közül a Dunakeszi Hűtőház Kft. magyar magánszemélyek tulajdonában van, míg a Hungary Meat Kft. és a kaposvári Kométa 99 Zrt. olasz érdekeltségű vállalkozásként működik.

A chilei exportlehetőség azt jelenti, hogy újabb nemzetközi piac nyílik meg a jó minőségű magyar sertéshús előtt - fogalmaz a minisztérium közleménye. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a "déli nyitás" politikájának jegyében figyelemmel kíséri az Európai Unió és Chile között az állat- és növény-egészségügyi megállapodás kapcsán folytatott tárgyalásokat. A magyar vállalatok egyébként nem csak sertéshús, hanem tej- és tejtermékek, illetve baromfihús és húskészítmények exportszándékát is jelezték a chilei hatóságnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?