Ez a nagy hír! - Újabb áfacsökkentésről beszélt Varga Mihály

agrarszektor.hu
Fontolgatja néhány alapvető élelmiszernél az áfamérséklés lehetőségét a jövő évtől a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Az idéntől a sertés tőkehúsnál csökkent a kulcs 27 százalékról 5 százalékra. Ennek nyomán a további áfamérséklés érdekében számos agrárágazat indított lobbiharcot, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég még úgy foglalt állást, hogy a kormányon belül újabb áfacsökkentés nem kapna támogatottságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Néhány alapvető élelmiszernél meg lehet próbálkozni azzal, hogy csökkentjük az áfa mértékét és megnézzük, hogyan reagál erre a piac - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a TV2 Mokka című műsorába. Az áfacsökkentést azonban Brüsszellel is egyeztetni kell, mivel például a miniszter szerint a cukor áfáját nem engedik csökkenteni. Tovább vizsgálják, mely termékköröknél lehetne az áfát mérsékelni - tette hozzá.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Mint ismert, a 27 százalékos áfa a sertés tőkehúsnál csökkent januártól 5 százalékra, és e lépés az eddigi adatok szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ennek nyomán számos más alapvető élelmiszereket előállító ágazat is lobbiharcot indított annak érdekében, hogy az áfamérséklés más termékekre is - például tejre, baromfihúsra, tojásra, halra, zöldségre, gyümölcsre - terjedjen ki. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azonban nemrég még úgy foglalt állást, hogy újabb élelmiszergazdasági áfacsökkentés a kormányon belül nem kapna támogatottságot. Igaz, később úgy nyilatkozatott, hogy a súlyos tejágazati válság enyhítése érdekében a tejszektorban az áfacsökkentés mégis napirenden lehet.

Még 30 milliárdot várnak az új online kasszáktól
Varga Mihály szerint a kiskereskedelemi forgalom két éve tartó növekedését fogyasztást terhelő adó emelésével nem szeretnék megakasztani. A kiskereskedelmi forgalom növekedését két tényezőnek tudta be: a reálkeresetek 5 százalékos növekedésének és az online kasszák gazdaságfehérítő hatásának. Az NGM úgy számol, hogy 2015-ben mintegy 60 milliárd forint többletbevételt jelentett a 217 ezer működő online kassza a költségvetésnek. A miniszter szerint ebből lehet egészségügyre vagy oktatásra költeni, a jövő évi költségvetés tervezésekor pedig mintegy 25-30 milliárd forint pluszra számítanak abból, hogy a kasszahasználatot újabb ágazatokra - gyógyszertárakra, autókereskedésekre, autóalkatrész-kiskereskedelemre - is kiterjesztik szeptember végétől.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?