Lázadnak az uniós szintű kizsákmányolás miatt

agrarszektor.hu
Miközben az EU agrár-élelmiszeripari exportja tavaly is jelentősen nőtt, a gazdákat képviselő szervezet, a COPA-COGECA szeretné elérni, hogy a termelők tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben. Az uniós agrártermelők jövedelme ugyanis csak fele az uniós jövedelmi átlagnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Unió (EU) a legnagyobb agrár-élelmiszeripari exportőr a világon: a mezőgazdasági termékexport 5,7 százalékkal, vagyis 16 milliárd euróval emelkedett az elmúlt évben, és elérte a 129 milliárd eurós értéket - jelentette be az Európai Bizottság. Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa így kommentálta a jelentést: "A kereskedelmi teljesítményünk továbbra is fejlődik, és ez igazi jó hír az EU agrár-élelmiszeripari ágazata számára." A biztos az elkövetkező hónapokban az európai mezőgazdasági termelők és élelmiszer-ipari vállalkozások további exportnövekedésében bízik, amiben a Bizottság minden tekintetben támogatni fogja őket.

Az export minden 100 ezer eurója átlagosan egy munkahelyet ér, ezért az EU jó agrár-élelmiszer termékexport teljesítménye munkahelyeket és növekedést eredményez a vidéken. Az export 5,7 százalékos bővülését természetesen üdvözölte az európai gazdákat képviselő COPA-COGECA is, a szervezet megjegyezte azonban, hogy ebből a növekedésből a gazdáknak is részesednie kell.

Pekka Pesonen főtitkár kiemelte: a mezőgazdasági termelők átlagos jövedelme csak az EU jövedelmi átlagának a felét éri el, ugyanakkor a gazdák nyeresége tavaly is csökkent az alacsony felvásárlási árak valamint a magas termelési költségek miatt. Arról nem is beszélve, hogy a felvásárlási árakat folyamatosan lejjebb szorítják a feldolgozók és a kereskedők.

"Ennek véget kell vetni. Tisztességes, átlátható és jól működő élelmiszer-ellátási láncra van szükségünk" - hangsúlyozta Pekka Pesonen.

A COPA-COGECA azt szeretné elérni, hogy olyan írásbeli szerződések szülessenek a termelők a feldolgozók és kiskereskedők között, amelyek biztosítják, hogy a gazdák tisztességes árat kapjanak termékeikért, mégpedig időben.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?