Sorra nyílnak a jó éttermek vidéken: mi a titkuk?

Orosz Márton
Arra még várnunk kell, hogy a csárdák helyét átvegyék a bisztrók - és persze nem is ez a célja azoknak, akik megyeszékhelyeken, kisvárosokban, falvakban vagy épp a Balaton partján üzemeltetnek minőségi éttermeket. A gasztronómia látványosan fejlődik Magyarországon, és nem csak Budapesten: akármerre megyünk az országban, szinte biztosan találunk nemzetközi mércével mérve is színvonalas vendéglátóhelyeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Aki követi a magyar gasztronómia fejlődését, nem talál különösebben nagy meglepetést abban, hogy egyre több jó, sőt kiváló étterem van Budapest határain kívül is. Egyrészt a főváros már egyre inkább telítődik, a fine dining csúcsgasztronómia mellett évről évre bővül a színvonalas bisztrókonyha rétege is, a magas szakmai színvonal pedig a street food szintjén is megtalálható.

Ugyanakkor a vidéki nagyvárosokban is sokan vannak, akik hajlandók kicsit többet áldozni arra, hogy új ízeket, izgalmasabb konyhatechnológiát és minőségi alapanyagokat kapjanak.

Csúcson a vidéki éttermek

A gasztronómia iránt nyitott utazó pedig nyugodt szívvel elindulhat az ország bármely részébe: egy hétvége alatt akár két-három minőségi éttermet is kipróbálhat, jellemzően a fővárosinál alacsonyabb árakon. A gasztronómiai szaklapok listáin két-három éve egyre előkelőbb helyen szerepelnek a vidéki éttermek: a legismertebbek, mint az encsi Anyukám Mondta, a veszprémi Chianti, a debreceni IKON, a fertőrákosi Ráspi, a balatonszemesi Kistücsök vagy a pannonhalmai Viator mellé már felsorakozott egy nagyon erős, megbízható és izgalmas vonal. Ide sorolhatjuk például az egri Macok Bisztrót, a tatai Platánt, a pécsi Susogót, a miskolci Végállomást vagy Tokaj-Hegyalja legjobb éttermét, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhelyt.

A Budapesten kívüli minőségi vendéglátásnak egyre nagyobb szerep jut, de a legjobb éttermeket még a gasztroturisták tartják el, akik sokszor egymásnak adják a tippeket, hol érdemes vacsorázni, borozni a környéken - véli Macsinka János, az egri
Macok Bisztró és Borbár étteremvezetője.

A helyi vendégkör egyre erősebb - őket például a hétköznapi ebédmenüvel lehet becsábítani -, de az is számít, hogy sok környékbeli cég vezetői is hozzájuk viszik vacsorázni ügyfeleiket, munkatársaikat.

Minőségi alapanyag hazai forrásból

Az egri csúcsétteremben kimondottan a regionális gasztronómia fejlesztése az egyik legfontosabb cél.

Alapanyagaik 80 százaléka már a környékről származik:

a tésztát bogácsi nagymamák gyúrják, a pisztrángot Szilvásváradról szerzik be, a lekvár Noszvajról érkezik, a bárány Kelemérről, a marhahúsért nem Uruguayba, hanem Szabolcsba, pontosabban Rohodra utaznak. Sok termelő már közvetlenül keresi őket, így akár az étteremmel együtt gondolkodva is tudnak fejleszteni.

Persze Egerben is érzik a magyar vendéglátás egyik legnagyobb problémáját: a munkaerőhiány és a tapasztalt munkaerő elvándorlása hatványozottan érinti a vidéki éttermeket. A Macokban ezt saját képzéssel, a több évtizedes tapasztalatok gyakorlati átadásával próbálják orvosolni - sok alkalmazottjuk azonban az így megszerzett tudással külföldön keres magának munkahelyet.

Macsinka János azzal számol, hogy az éttermi áfa csökkentését visszaforgatva hosszú távon a munkabérek emelésébe tudják majd építeni, és a gasztronómiai fejlődés is sok szakembert hazacsábíthat.

A hazai gasztronómia egyértelműen fejlődik, a vendégek nyitottak, országszerte keresik a minőségi éttermeket

- véli Erhardt Zoltán. A konyhafőnök-tulajdonos azt tapasztalja, hogy sok Sopronba látogató - például Budapestről - ma már tudatosan választ, keresi a jó helyeket. Ismerősök ajánlására, a szaksajtó figyelemfelkeltő cikkeit olvasva jut el hozzájuk, az Erhardtba.

Néha pedig igazi világsztárok is kíváncsiak a konyhára: előfordult például, hogy a VOLT Fesztivál alatt Jared Letónak készítettek fogasfilét.

Olvassa tovább!
A cikk teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban"című kiadványban jelent meg. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

 

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?