Fel kell készülni arra, hogy egyre több helyen drágul a kenyér

agrarszektor.hu
Szeptembertől 5-10 százalékkal emeli a kenyérféleségek és más termékei árát a Lipóti Pékség a munkabérek növekedése miatt. Más cégek szerint a lisztárak emelkedése is kenyérdrágulást vonhat maga, de számos sütőipari vállalkozás egyelőre kivár az árnöveléssel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dolgozói válságra hivatkozva szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez a Lipóti Pékség - mondta a Kossuth Rádiónak Tóth Péter, a Lipóti Pékség Kft. tulajdonosa. A cég döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt, mivel sokan inkább külföldön vállalnak munkát. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy Magyarországon tudják tartani az embereket, évente 15-20 százalékkal is emelniük kell a béreken. Így maradhatnak ugyanis versenyképesek a munkaerőpiacon - tette hozzá. 

Ilonka Boldizsár, a Jászapátiban található Jász-Sütőház Kft. ügyvezető igazgatója szerint ugyanakkor a lisztárak fogják a legjobban befolyásolni az idei kenyérárakat, de szerinte egy hónapot még biztosan várni kell, hogy kiderüljön, milyen áron értékesítik majd a malmok a  lisztet. A molnárok egy része  a drágább búza miatt biztosan emeli majd a lisztárakat, de sütőipari információk szerint lesznek olyan malmok is, amelyek nem drágítják a lisztet.

A malomipar 5-10 százalékos lisztdrágítást tervez
Országos szinten 5-10 százalékos lisztáremelést tervez a malomipar, amely egyes bejelentések szerint már augusztusban megkezdte az árnöveléseket. A molnárok elsősorban amiatt drágítanák a lisztet, hogy tonnánként 5-6 ezer forinttal emelkedett a búza ára tavalyhoz képest. Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évinél.

Akadnak viszont olyan sütőipari vállalatok is, amelyek egyelőre nem emelik a kenyérárakat, mivel szerintük a piaci viszonyok ezt most nem teszik ezt lehetővé. Jelenleg "túltermelés" van kenyérből, és a piacon szinte csak nagyon olcsó, vagy nagyon drága termékek vannak, de a két véglet közötti árkategóriájú termékeket alig találni - tájékoztatta az agrárszektor.hu-t Rotter Jenő, a székesfehérvári ALBA-KENYÉR Sütőipari Zrt. vezérigazgatója.

Más iparági vélemények szerint a legnagyobb problémát az okozza, hogy például az osztrák kenyérárak átlagosan ötször-hatszor, de akár tízszer nagyobbak a magyar áraknál, és ez az állapot nem tartható fent sokáig. Ha a pékáruk piacán nem történik a közeljövőben változás, hosszabb távon még akár ellátási zavarok is kialakulhatnak az országban - vélik sütőipari szakértők.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?