JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Idén a több mint 24 ezer ellenőrzött tétel 5,3 százalékát, összesen 14 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból, melynek együttes értéke meghaladta a 4,6 millió forintot - közölte a Nébih. A hivatal a nyári szezonban feltárt hiányosságok miatt 226 esetben figyelmeztetett, 44-nél pedig korlátozta a tevékenységeket.
Problémák főként a higiéniai feltételeknél, a forgalmazott termékek minőségénél, a dolgozók egészségügyi alkalmasságánál és képzettségénél, illetve a nyomon követhetőségnél fordultak elő.
A hivatal tájékoztatása szerint az előző évekhez viszonyítva a forgalomból kivont termékek mennyisége és értéke kisebb volt. Ugyanilyen összehasonlításban csökkent a hűtési lánc fenntartásánál, illetve a dolgozók alkalmasságánál és képzettségénél tapasztalt hiányosságok előfordulási aránya. Emellett csökkenő tendenciát mutat a nyomon követhetőségi hiányosságok és az illegális tevékenységek aránya is.
A nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai irányítása mellett a megyei kormányhivatalok és a NÉBIH ellenőrei végezték. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt akció idén július 1-jétől augusztus 31-ig tartott. A vizsgálat fókuszában a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, az ifjúsági és gyermektáborok étkeztetése, a fagylalt-előállítás és -forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és a mozgó vendéglátók álltak. Idén kiemelt figyelem irányult a fűszerezett, pácolt előkészített húsokra, a grilltermékekre, a fagylaltokra, a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre.
Az ellenőrök a kéthónapos akció során 7146 létesítményt vontak vizsgálat alá.
Mintavételre 166 tételnél került sor. A laboratóriumi vizsgálatok 9 fűszerezett, pácolt előkészített hús termékben szalmonella, míg 9 fagylaltmintában enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki.