Pick-párizsi tarolt a hatósági teszten (videó)

agrarszektor.hu
A Pick Nosztalgia Párizsi és az Ausztriában gyártott Berger Feine Extrawurst érte el a legjobb eredményeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sertéshúst tartalmazó párizsi kedveltségi tesztjén. A 30 különböző párizsit laboratóriumban is megvizsgálták, hogy ezek a húskészítmények valóban megfelelnek-e az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kritériumainak. Egy terméknél minőségi probléma miatt eljárást indítottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 30 sertés párizsit vizsgáltak meg a hivatal munkatársai - áll a Nébih közleményében. 17 szeletelt és 13 rúdterméket hasonlítottak össze, amelyek között 27 natúr, illetve 3 füst ízű, ízesítésű volt. Összetételüket tekintve 22 sertéshús, 7 sertés és marhahús, 1 párizsi pedig sertés- és baromfihús felhasználásával készült. Ugyanakkor "sertés párizsinak" csak az a termék nevezhető a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint, amelynél az 51 százalékos minimális hústartalom 70 százaléka sertésből származik. A vizsgált 30 párizsit 11 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német üzemben készült.

A Nébih kedveltségi tesztjén a 30 párizsit a termékkörre jellemző 5 szempont - metszéslap, szín, illat, állomány és íz - alapján tesztelték.

A tesztelők két csoportban, szeletelt és rúd kiszerelésű párizsikat bíráltak. A szeletelt sertés párizsiknál első helyen az osztrák Berger Feine Extrawurst végzett. Második lett a Pick Nosztalgia Párizsi, míg harmadikként a Wiesbauer Dunahús Delikát Párizsi zárt. A rúd kiszerelésű sertés párizsik között első helyen a Pick Nosztalgia Párizsi végzett. Második lett a Berger Feine Extra Párizsi, míg harmadikként a Pick Füst Ízesítésű Párizsi ért el helyezést a dobogón.

Mit nevezünk párizsinak?
2017. augusztus 1-e óta az előállítási gyakorlatban már kötelezően alkalmazandók azok az előírások, amelyek szerint a párizsiban a minimális hústartalom - a korábbi 40 százalékról - 51 százalékra emelkedett. A Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott további kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.

A kedveltségi vizsgálaton egy terméket nem pontoztak a bírálók, mivel savanykás íz volt érezhető rajta, ami a nem megfelelő, "öreg" alapanyagra vezethető vissza. A termék valamennyi laboratóriumi kritériumnak megfelelt, de fogyasztásra alkalmatlan volt, így a mellékíz miatt nem került bele a rangsorba.

A párizsikat laboratóriumban is megvizsgálták. Az elvégzett mikrobiológiai vizsgálatok szerint élelmiszerbiztonsági szempontból mindegyik párizsi megfelelt az előírásoknak. Az analitikai vizsgálatok eredménye alapján, amellyel a minőségi követelmények betartását ellenőrizték a Nébih szakemberei, egy termékkel azonban probléma adódott.

Az egyik osztrák, "wellness" megnevezésű párizsi víztartalma (78,8g/100g) ugyanis jelentősen meghaladta az előírt értéket (70m/m%), minőségi szempontból tehát nem volt megfelelő.

A vállalkozóval szemben a Nébih szakemberei hatósági eljárást indítottak, és minőségi hiba miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki.

A teszt során vizsgált 30 termék között bőven akadt, amelyek csomagolásán olvasható volt a "gluténmentes", "laktózmentes", "szójamentes", "tejfehérjementes" felirat. Szintén laboratóriumban vizsgálták, hogy ezek az állítások helytállóak-e. Valamennyi vizsgálat megfelelő eredménnyel zárult, azaz a mentességre vizsgált termékek valóban "mentes" termékek voltak - rögzíti közleményében a Nébih.

A terméktesztről az alábbi videó készült:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?