Növekszik az igazoltan GMO-mentes áruk piaca - A génszerkesztés keresztbe tenne neki

agrarszektor.hu
Németországban egyre nő a GMO-mentes címkét viselő termékek aránya az élelmiszer-kereskedelemben, részesedésük a forgalomból már -már a bioélelmiszerekét súrolja. Különösen a tejtermékek körében nagy a bővülés. A precíziós nemesítés, azaz génszerkesztés körüli vita kimenetele aggasztja a védjegy kiosztóit, mivel fenyegetve látják a kiépülő GMO-mentes piacot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Csaknem 10 milliárd eurót költöttek 2018-ban a német vásárlók a GMO-mentes címkét viselő termékekre. 2017-hez viszonyítva ez 40 százalékos emelkedést jelent - jelentette be a GMO-mentes élelmiszert forgalmazók szövetsége (VLOG). 2019-re azzal számolnak, hogy a címkézett termékek forgalma legalább 10 százalékos emelkedéssel 11 milliárd euróra emelkedik. Idén több mint 13 ezer áruval pályáztak a megkülönböztető jelzésre.

A GMO-mentes élelmiszerek piaca évről évre növekszik, és ma már csaknem akkora, mint a biotermékeké"

 - közölte a szövetség vezetője, Alexander Hissting.

A GMO-mentes védjegy termékeit feldolgozó ipar tavaly 7,65 milliárd euró árbevételre tett szert, a feldolgozott élelmiszerek kétharmadát a tej és tejtermékek adták. Ezt 18 százalékos részesedéssel követték a baromfihúsból készült termékek, illetve 12 százalékos részesedéssel a tojás.

Hissting attól tart, hogy a közeljövőben megváltozik az EU hozzáállása a géntechnológiához. "Az, aki ki akarja venni az új nemesítési eljárásokkal, génszerkesztéssel készült élelmiszereket a GMO-tilalom hatálya alól, veszélyezettei a GMO-mentes termékek piacát is" - érvelt a szövetség vezetője. Az országban már 2010 óta létezik a GMO-mentes védjegy és ennek ellenőrző szervezete, a VLOG.

Magyarországon 2018-ban vezettük be a GMO-mentes védjegyet, noha az egész ország deklaráltan mentes a genetikailag módosított termékektől. Az intézkedés oka volt, hogy az országba beáramló szója 99 százalékban mégis génmódosított, így a belőle elkészített takarmányok is annak minősülnek.

Vagyis a tápok és állati termékek terén nem tudtunk igazoltan GMO-mentes árut szolgáltatni a külpiacoknak

A probléma kiküszöbölésére indult el a Nemzeti Fehérjetakarmány Program, melynek keretében alternatív fehérjeforrások előállítására ösztönzik a termelőket, feldolgozókat. A védjegy-birtokosnak nem kell különösebb adminisztrációs előírásoknak megfelelnie, csupán az alkalmazott vetőmag származási igazolását kell gondosan megőriznie. A feldolgozóiparban a védjegy használójának egyetlen kötelezettsége van: valamennyi alapanyagának nyomon követhetően GMO-mentesnek kell lennie.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?