Itt a lista: ezek a legjobb magyar borok 2019-ben

agrarszektor.hu
A Koch Borászat lett az Országos Borverseny legeredményesebb borászata 2019-ben egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel. Idén a Kunsági borvidék adott otthont a verseny bírálati rendezvényének, 2020-ban pedig a Mátrai borvidék lesz az Országos Borverseny bírálatának házigazdája.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István agrárminiszter a 2019. évi Országos Borverseny ünnepélyes díjkiosztóján elmondta, hogy a Magyarországon megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztják el: felnőtt magyar borkedvelők fele havonta, egyötödük pedig hetente legalább egyszer fogyaszt bort - írja közleményében az Agrárminisztérium. Magyarország bortermelése tavaly az ötéves átlagot tekintve 21 százalékkal emelkedett. A tárca kiemelt figyelmet fordít a borszőlő ültetvények telepítésére, amelyhez tavaly február óta elérhető a támogatási pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel - emelte ki. 

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A vidékfejlesztési program keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amit elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthatnak a termelők - hangsúlyozta a miniszter. Az Agrárminisztérium januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszerfeldolgozást támogató programján belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Már közel 400 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az első körös döntések a nyár végén, ősz elején várhatók.

Az Országos Borverseny legeredményes borászata az idén egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. A díjakat Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a borverseny elnöke, valamint Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával a díjnyertes pincészetek két lengyel borvásáron mutatkozhatnak be. A 2020-as Országos Borverseny bírálatának házigazdája a Mátrai borvidék lesz.

További eredmények (Forrás: infostart.hu):

  • A legjobb fehérbor: Maróti Pince / Olaszrizling 2016. A legjobb rozébor: Bock Pince / Rosé Cuvée 2018.

  • A legjobb vörösbor: Bodri Pincészet / Szekszárdi "Faluhely" QV 2016.

  • A legjobb gyöngyözőbor: Schieszl Borház / Puxrose 2018.

  • A legjobb pezsgők: Sauska Pincészet Tokaj / Brut, Törley Pezsgőpincészet / François President Brut 2015.

  • A legjobb természetes édes bor: Juliet Victor Winery / Tokaji édes Szamorodni 2017.

Nagydíjak

  • A legjobb illatos fehérbor, hazai nemesítésű fajtából: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok / '1014' Irsai Olivér 2018.

  • A legnagyobb nagy száraz fehérbor, Kárpát-medencei fajtából: Kősziklás Borászat / Neszmélyi Furmint 2017.

  • A legjobb Kékfrankos alapú házasítás: Besenyei Borház / Egri Vörös Cuvée 2012.

  • A legjobb biobor: Dobosi Pincészet / Bio 14.92 Olaszrizling 2016.

  • A csúcszsűri különdíjai

  • Kimagasló rozébor: Szentpéteri Borpince / Kékfrankos rozé 2018.

  • A legjobb muzeális borkülönlegesség: Pauleczky-Vin Szőlőbirtok és Pincészet / Tokaji Essencia 1968.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?