Tavaly 5,3 milliárd liter bort készített egyetlen európai ország

agrarszektor.hu
Az olasz borok legnagyobb kedvelői a németek és az amerikaiak, de az angoloknál is több mint 600 millió liter bor landol minden évben. Kérdés, mi lesz a Brexit után. Maguk az olaszok leginkább a spanyol borokat szeretik, de a magyar borok is rajta vannak a kereskedőik térképén. Az olasz Enologists Association adatait az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) összesítette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olasz Enologists Association adatai szerint 2018-ban 5,3 milliárd liter bor készült Itáliában, amihez a rendkívül jó időjárás is hozzájárult. Az azt megelőző évben ugyanis csak 4,2 milliárd liter volt az elkészített mennyiség. A tavalyi új rekord a világ elsőszámú bortermelőjévé emelte Olaszországot. A fogyasztás azonban évek óta hanyatlik az országban, részben az életstílus változása, részben az alkoholfogyasztás elleni kampányok miatt. Míg a hetvenes években fejenként és évente 110 liter bort nyakaltak be az olaszok, addig 2007-ben már csak 45 litert, tíz évvel később pedig már csak 33 litert. A helyiek továbbra is az olasz borokat keresik a boltokban, eközben figyelnek a minőségre, de az árra is.

Olaszország az utóbbi években rendre 3,9-4,2 milliárd liter bort exportált a külpiacokra, ebből 1,1 milliárd liternyi nedű - azaz a teljes mennyiség negyede - Németországba került. A második legnagyobb felvevőpiac az Egyesült Államok mintegy 650 millió literrel, őt szorosan követi az Egyesült Királyság bő 600 millió literrel. Kérdés, a Brexit után ez a mennyiség hol találja majd meg a piacát. Érdekes, hogy még a kényes franciák is vesznek olasz borokat, nagyjából 200 milló literes mennyiségben.

Maguk az olaszok leginkább spanyol borokat vásárolnak a nemzetközi piacon, mintegy 300 millió litert. A francia könnyű borokról nem lehet túl jó a véleményük, mivel a 200 millió literes exportot csak 40 millió liternyi importmennyiséggel viszonozzák. Megjegyezzük, hogy az USDA összesítésében Magyarország olyan kicsi célpont az olasz exportőrök célkeresztjében, hogy nem tartották érdemesnek feltüntetni, a behozatal szempontjából azonban rákerültünk a térképükre:

2017-ben már 5 millió liternyi bort exportáltunk az olaszoknak, amivel magunk mögé utasítottuk a portugálokat is.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?