Ez mindenkit érint: komoly szigorítások jönnek a magyar élelmiszereknél

Ez mindenkit érint: komoly szigorítások jönnek a magyar élelmiszereknél

agrarszektor.hu
Meghozták a várt eredményt a Magyar élelmiszerkönyv szigorításai, így az idén újabb termékkörök esetén várható az előírások módosítása. Napirenden van a tejtermékekre, a gyorsfagyasztott élelmiszerekre, illetve a malomipari termékekre vonatkozó előírások módosítása is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években számos termékkör esetén módosultak az előírások a Magyar élelmiszerkönyvben - írja a Magyar Nemzet. Az elmúlt években a legjelentősebb változás a sütőipari termékek és a húskészítmények körében ment végbe. Mivel az egészséges táplálkozási formába beleillő termékek iránt egyre nagyobb az igény a magyar piacon, ezért számos új kenyérfajta került be az élelmiszerkönyvbe. Így ma már a graham-, a teljes kiőrlésű, a tönkölybúza-, a kukoricás, a rozsos kenyér, valamint a búzakenyér és a rozskenyér összetevőit, azok arányát és az elkészítés metódusát is be kell tartaniuk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a fenti megnevezéssel vinnék piacra árujukat. A húskészítmények esetén több termékcsoportnál is a korábbinál magasabb hústartalmat ír elő a szabályozás, valamint csökkent a megengedett zsír- és víztartalom. A nemzeti sócsökkentő program részeként tovább mérsékelnék a termékek megengedett legmagasabb sótartalmát. Emellett számos új definíciót határoztak meg, míg más, korábbi definíciókat pontosítottak. Így például a füstölésre vonatkozó megnevezésekben ma már három kategóriát lehet megkülönböztetni: a füstölt, a füstízesítésű és a folyékony füsttel füstölt vagy füstoldattal füstölt termékeket.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint, mivel az élelmiszerkönyv követelményei dinamikusan követik az ipar, valamint a fogyasztók megváltozott igényeit, így a közeljövőben újabb termékkörök esetében várható szigorítás. Így például a tejtermékekre, a gyorsfagyasztott élelmiszerekre, illetve a malomipari termékekre vonatkozó előírások módosítása is napirenden van.

Az előírások betartását folyamatosan ellenőrzik, és a hatóság tapasztalatai szerint a gyártók az élelmiszerkönyvben foglalt szabályoknak megfelelően gyártják a védett megnevezéssel forgalmazott termékeket. Az az előállító pedig, aki a szigorúbb feltételeket nem képes teljesíteni, nem használhatja az adott megnevezést. Így fordulhat elő például az, hogy kenyér helyett buci vagy cipó szerepel a kínálatban. Ezekre az árukra ugyanis nem vonatkoznak az élelmiszerkönyv követelményei. Miután a hagyományőrző cukrászati termékek is bekerültek az élelmiszerkönyvbe, dobostorta, Esterházy-torta, indiáner fánk, rigójancsi, krémes és francia krémes csak az ott leírt metódussal és alapanyagok felhasználásával készülhet, illetve kerülhet forgalomba hazánkban. A Nébih szerint a cukrászok is betartják a szabályokat, a visszaélések nagyon ritkák ezen a területen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06