Jöhet a nagy csokoládédrágulás? Drasztikus lépésre kényszerültek a gyártók

Jöhet a nagy csokoládédrágulás? Drasztikus lépésre kényszerültek a gyártók

agrarszektor.hu
Nem lesz választásuk a csokoládégyártóknak, kénytelenek lesznek árat emelni, miután két afrikai ország is jelentős felárat vetett ki, amiból jövedelemtámogatást fizetne a legszegényebb farmereknek - állítja a svájci prémium csokoládégyártó, a Lindt & Sprüngli a Bloomberg tudósítása szerint. A cikket a Portfolio szemlézte.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Októbertől tonnánként 400 dollárt szed be két nyugat-afrikai ország, Ghána és Elefántcsontpart a kakaóértékesítésekre megélhetési jövedelemtámogatás céljából, amit a legszegényebb termelők kapnának meg. A lépés jelentős hatással lehet a világ csokoládégyártóira, tekintve, hogy a világ kakaótermelésének 60%-át adja a két ország, olvasható a Portfolio oldalán.

Különösen fájdalmas lehet a lépés a svájci prémium csokoládégyártónak, a Lindtnek, amely az alapanyaga 80%-át szerzi be Ghánából. A vállalat évtizedek óta ugyanazt a receptet követi, ha más beszállítókra kell támaszkodnia, akkor időbe fog telni, mire sikerül a kakaóbabokat úgy mixelnie, hogy a megszokott ízeket kaphassák a fogyasztók.

A két afrikai ország a 2020-as és a 2021-es termésre vetette ki a tonnánkénti 400 dolláros felárat. De valószínűleg nem csak itt fog drágulni az alapanyag a csokoládégyártóknak, a többi termelő országban is áremelkedések jönnek majd. Az elvekkel egyetért a szektor szereplőinek többsége, hogy magasabb árat kellene fizetni a farmereknek, ezzel a megoldással csak az a problémájuk, hogy nem tudják fedezni ellene magukat.

A magasabb árak oda vezetnek majd, hogy a csokoládégyártók alternatív alapanyagok után kutassanak, a termelőket pedig több kakaó előállítására ösztönzik. Ez előbb-utóbb oda vezet majd, hogy a kakaó iránti kereslet csökken, a másik oldalon pedig túltermelés lesz. De ez nem néhány hónapos történet, inkább 2-3 éves távlatban lehet rá számítani, tette hozzá a Lindt vezérigazgatója, Dieter Weisskopf.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?