Szereted a csokit? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Szereted a csokit? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
A következő időszakban durván megdrágulhat kakaó és a csokoládé is. Ennek oka, hogy a világ egyik legnagyobb kakaóexportőr országában, Nigériában, problémák vannak a készpénzellátással. Emiatt azonban mintegy 75 százalékkal esett vissza az export, ami összességében nem nagy kiesés a globális piacon, ám a pánikot tovább fokozza az ültetvényeket károsírtó szárazabb időjárás is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Noha a rekordméretű infláció jócskán megemelte a legtöbb élelmiszer árát, a kakaó esetében ehhez képest egy mérsékeltebb emelkedés volt megfigyelhető. Az Európai Unióban 2022. decemberében átlagosan 12,6%-kal haladta meg a kakaó és a kakaópor ára az egy évvel korábbit - írta meg a Napi.hu az Eurostat adatai alapján. A statisztikákból az id kiderült, hogy a csokoládé fogyasztói ára ugyanekkor mintegy 9,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Magyarországon - hasonlóan a legtöbb élelmiszerhez - ennél jóval nagyobb mértékben, 28,2%-kal nőtt a kakaó fogyasztói ára, míg a csokoládéé 27,1%-kal. Ez a magyarországi áremelkedés volt a legnagyobb volt az EU-ban, de még így is elmarad például a tejtermékek 80%-ot is elérő drágulásától.

A kakaó árára nincs befolyással az orosz-ukrán háború

A kávéhoz hasonlóan a kakaó világpiaci árát sem befolyásolja érdemben az orosz-ukrán háború és az európai energiaválság is csak részben befolyásolja. Az árakat a tőzsdei kereskedés mozgatja, így a kiugrások, hirtelen áremelkedések vagy éppen áresések előfordulhatnak, amelyek a fogyasztókhoz is idővel megérkeznek. Az irányadó New York-i és londoni tőzsdén jegyzett árak tonnánként 2500 dollár körül mozognak, de a 400-500 dolláros kiugrások sem ritkák. Ez attól függ, hogy a legjelentősebb termőterületekről milyen termésbecslések érkeznek a nemzetközi szervezetekhez. A növény egész évben terem, a kakaóév októbertől szeptemberig tart, az árakat is befolyásoló előrejelzés pedig negyedévente jelenik meg. Az árat közvetlenül befolyásolja a várható termés mennyisége és minősége. A kakaó rendkívül érzékeny az időjárás változására, ezért a termőterületeken akár egy-egy szélsőségesen száraz vagy forró időszak óriási pusztítást okoz. Ennek nagyrészt az elmaradott termesztési gyakorlat és a klímaváltozás az oka.

Európa ültetvények nélkül is nagyhatalom

Európa jelentős szerepet tölt be a világ kakaópiacán, noha a kontinensen a növény nem termeszthető. Az EU dolgozza fel a világ kakaótermésének mintegy egyharmadát, nagyjából egymillió tonnát, amelynek fele a holland üzemekbe kerül. A kakaómasszából a feldolgozók kakaóvajat és kakaóport állítanak elő. Hollandia részesedése a globális kakaópor exportból 35%-os. A kakaóvaj és a kakaópor az édességek legfontosabb alapanyagai, amelyekkel elsősorban Hollandia és Franciaország látja el az európai, így a hazai feldolgozókat.

Sok a bizonytalanság a kakaó termesztése körül

Mostanra már Afrika lett a legnagyobb kakaótermesztő kontinens, de az Egyenlítő mentén mindenhol vannak ültetvények. A legfőbb kakaótermesztő országok: Elefántcsontpart, Ghána, Indonézia, Nigéria, Ecuador, Brazília, Kolumbia és Peru. A Nemzetközi Kakaószövetség (Internatinal Cocoa Organization, ICCO) ágazati értékeléséből ugyanakkor az derült ki, hogy a kakaó ellátási láncolatában a leggyengébb láncszemet a termesztők jelentik. Mint írták, a világ kakaó termőterülete 4-5 millió hektár, a termés 90%-a ugyanakkor 2-5 hektáros átlagos birtokméreten termesztett, jellemzően kisvállalkozások, családi gazdaságok birtokában van.

A termelők azonban olyan nyomott áron tudják csak értékesíteni a kakaóbabot, hogy bevételük a szegénységi küszöb eléréséhez sem elegendő. Ez folyamatosan veszélyezteti a kakaótermesztést, mivel a fiatalabb generációk sorra felhagynak a gazdálkodással és inkább a nagyobb városokban vállalnak munkát. A rossz jövedelmi helyzet hatással van a termesztésre is: a technológia elavult, így óriási veszélynek vannak kitéve az ültetvények.

Ezek közül kiemelt kockázatot jelent a klímaváltozás, ugyanis a kakaó a csapadékos, de meleg éghajlaton terem, ám az egyenlítőtől északra és délre található ültetvényeken egy-egy szezonban egyre többször fordul elő szélsőséges szárazság, vagy kiugróan magas hőmérséklet. Noha nem a kakaótermesztés miatt irtják ki a legtöbb esőerdőt, napjainkban is az őshonos területek felé terjeszkednek az ültetvények. A kakaótermesztés élőmunkaigénye nagy, sok termőterületen gyermekeket és rabszolgaként tartott munkaerőt alkalmaznak.

Gondok vannak Nigériában

A legfrissebb, novemberben kiadott előrejelzés még kedvező volt a 2022/2023-as kakaóévre, ugyanakkor a várakozások az év elején már jelentős terméskiesést vetítenek előre. A kedvezőtlenebb előrejelzések rövid idő alatt 6-10%-kal emelkedtek az árak a londoni és a New York-i tőzsdéken. Ezt részben az elefántcsontparti ültetvényeken várható pusztulás, részben pedig Nigéria gazdaságpolitikai reformja okozza.

Elefántcsontpart a legnagyobb kakaótermesztő ország, az össztermés annyi, mint a következő öt kakaótermelő ország összes termése. Az afrikai országban a szélsőséges időjárás okozott decemberben és januárban pusztítást, de további veszteségeket okoznak az elszaporodott kártevők is.

Nigériában a központi jegybank új bankjegyeket hozott forgalomba. Ennek az volt a célja, hogy a 85%-os készpénzforgalom legalább egy részét elektronikus csatornákra terelje és a bankok ellenőrzése alá vonja, ezzel visszaszorítva a feketegazdaságot. Azonban a régi bankjegyeket úgy vonták ki a forgalomból, hogy nem állt rendelkezésre elegendő az új bankjegyekből, emiatt komoly társadalmi feszültségek alakultak ki az országban, ahol a bankrendszer elmaradott, így nem volt felkészülve a többletvállalások mellett sem a teljes készpénzállomány cseréjére.

Az elhibázott gazdasági lépés komolyan érinti a kakaóexportot is, ami több mint 70%-kal visszaesett januárban. A termelésben is nagy gondokat okoz a készpénz hiánya: mivel az ültetvények tulajdonosai nem tudják kifizetni a munkaerőt, ezért a rendszeres gyomirtás elmarad, ami érdemben fenyegeti a termést. Nincs, aki elvégezze a kakaó kikötőkbe szállítását és a rakodást, és az exportőrök is leálltak, mivel gyakorlatilag mindenki csak készpénzt hajlandó elfogadni.

Hiába nő a kereslet

A kakaó iránti kereslet évi 2-3%-kal emelkedik, így az ICCO szerint a kakaó piacának van jövője, ám ehhez elsődleges fontosságú, hogy javuljon a termesztők jövedelmi helyzete, ellenkező esetben ugyanis jelentősen csökkenni fog a termőterület, mivel nem lesz, aki elvégezze a munkálatokat. A jövedelmi stabilitás mellett nélkülözhetetlen a termelési technológia fejlesztése, ám jelenleg az innováció szóba sem jöhet, pedig a hozam növelése a fejlett technológiával lehetséges a jelenlegi erdőirtások helyett. Mindez érdemben befolyásolja a kakaó árát is a jövőben. Mindenképpen áremelkedés várható, ez akkor is bekövetkezik ha valamilyen módon sikerül a termelői árakat felemelni, de akkor is ha nem, és emiatt sokan feladják a kakaótermesztést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02