Hivatalos: idén őszig kitolódik a dinnyeszezon Magyarországon

Hivatalos: idén őszig kitolódik a dinnyeszezon Magyarországon

agrarszektor.hu
A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon . hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján Jászapátiban. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú, valamint a magnélküli dinnyék. Idén több áruházlánccal is egyeztetett az Agrárkamara azzal kapcsolatban, hogy törekedjenek arra, hogy mindig friss és jó minőségű magyar dinnye legyen a boltok polcain.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén számottevően csökkent a magyarországi görögdinnye termőterület, a korábbi években jellemző nagyságrendileg 4500-4800 hektárról 4000 hektárra - mondta Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Hozzátette, idén a becslések szerint 160 ezer tonna körüli termést takaríthatnak be a termelők, ami egy átlagos mennyiségnek mondható. A koronavírus-járvány hazai kitörése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, többen a bizonytalan jövőtől félve csökkentették a termőterületeiket a tervezetthez képest, így a beruházási költségeket is. Emellett az is közrejátszott a csökkenésben, hogy az utóbbi két évben a kedvezőtlen időjárás hatására hullámzó lett az export és a belföldi piac is. 

2020-ban kicsit késve, július közepére érett csak be a magyar görögdinnye, köszönhetően a szélsőséges időjárásnak, így azonban július 15-től egészen szeptember 15-ig lesz hazai termés a boltok polcain. A kamara az Auchan-nel és a Tesco-val is egyeztett az idei szezonról, és azt kérték az áruházláncoktól, hogy törekedjenek arra, hogy mindig friss és jó minőségű hazai áru legyen a boltokban

 - emelte ki Mártonffy Béla.

Aszály, fagy, nagy esőzések
Idén több fagy, késő tavaszi hűvös nappal és éjszaka, heves esőzés nehezítette a termesztést. Ugyanakkor a jobb fajtaválasztásoknak köszönhetően a korábbinál nagyobb termésátlagokat érnek el a termelők. Számottevően nőtt az oltott és hibrid dinnyék aránya a konstanshoz képest, ami minőségbeli javulást is jelent. Az oltott dinnyék a változékony időjárási körülmények között viszonylagos stabilitást, termelési biztonságot hoznak. Az aszály kevésbé érintette az öntözött területeket, a legtöbben csepegtető öntözéssel tudták pótolni a hiányzó vízmennyiséget. Ugyanakkor az áprilisi-májusi fagyok miatt 20-90 százalékos pótlásokat kellett végezni, területi elhelyezkedéstől függően. A dinnye-betegségeknek sajnos kedvezett a májusi kevés napsütéses, nyirkos időjárás, de ez ellen tudatosan védekeztek a gazdák. Azonban mindkét említett problémakör komoly kiadásokkal jár. 

Fajták tekintetében a termelők idén is a piaci igényeknek megfelelően választottak - tájékoztatott Sándor László, ágazati szakértő. A legkeresettebbek a 4-8 kg közötti dinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és az üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak. Formáját tekintve a kínálatban a gömbölyű mellett jelen van a megnyúlt, ovális dinnye. Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége: ezekből nagyobb mennyiségben a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed. 

Annak köszönhetőn, hogy idén az időjárás miatt késik a hazai görögdinnyeszezon, a mediterrán országokból származó dinnye nem lesz egy időben jelen a magyar dinnyével

 - tette hozzá Sándor László. 

Magyarország mennyiségben az ötödik legnagyobb dinnyetermesztő az Európai Unióban - Spanyolország, Görögország, Olaszország és Románia után. A hazai termesztésű görögdinnye harmada kerül exportra. Általában július 10-e körül indul a hazai görögdinnyeszezon. Néhány termelő már fóliaházakban is elkezdte a termelést, ott idén már június végén elkezdték leszedni az első dinnyéket (főleg Békés, Tolna megyében, a jász-hevesi termőkörzetben). A szabadföldeken a tavaszi időjárás hatására a megszokottnál néhány nappal később kötöttek a dinnyék, ezek július 10-20. között kerülnek a piacra. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik a különböző tájakon: Baranyában és Békésben elsőként, utána Tolnában és a hevese-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. Sándor László kitért arra is, hogy a munkaerőhiányt a dinnyetermesztők is megérzik, egyre kevesebben vállalják a nehéz dinnyék leszedését, emiatt azonban sok termelő elkezdett gépesíteni, így hatékonyan tudják kézi munkaerő nélkül leszedni a termést. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03