Megőrülnek külföldön a magyar kertészet virágaiért: meseszépek, ők termesztik

Megőrülnek külföldön a magyar kertészet virágaiért: meseszépek, ők termesztik

A legnagyobb külföldi piacokra termeszt bazsarózsát Szolnok határában a C&L Flora Kft., amely egy magyar pályakezdő kertészmérnök és egy német alapító által 1992-ben létrehozott vállalkozás - tájékoztatta az Agrárszektort Varjú Ákos, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, habár a bazsarózsa-termesztés, mint minden szabadföldi kultúra, kockázatokat rejt magában, mégis Nyugat-Európában és a fejlettebb országokban stabil a kereslet iránta. Az ügyvezetővel többek között arról is beszélgettünk, mennyire keresett ez a virág Magyarországon, illetve dísznövénytermesztőként, hogyan élte meg a koronavírus-járvány okozta válságot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2018 ősze óta összesen 4 hektáron termeszt bazsarózsát Szolnok határában a C&L FloraPaeonias Kft., amely mögött a már 1992 óta működő C&L Flóra áll - tudta meg az Agrárszektor Varjú Ákostól. Egyelőre 5 fajta található a választékban, kétlazac színű korait, a Coral Sunset-et és a Coral Charm-ot, két középérésűt, a fehér színű Duchesse De Nemours-t, és a sötét rózsaszín Dr. Alexander Fleming, illetve egy későit, a rózsaszín Sarah Bernhardt fajtát. Emellett a szortimentet idén ősszel még szeretnék kiegészíteni egy bordó fajtával, a Red Sarah-val.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan zajlik pontosan a bazsarózsa termesztése, illetve mikre érdemes odafigyelni. Varjú Ákos elmondta, a virágot szabadföldön termesztik, bár létezik fóliás és üvegházi módszer is, amivel általában a koraiságot próbálják elérni a termesztők, mivel ez a növény egy évben egyszer terem. Magyarország klímája tökéletesen alkalmas a bazsarózsa termesztésére, van is hazánkban őshonos fajtája. Ez a virág egyébként talajban nem válogatós, ugyanakkor a szélsőséges viszonyokat sem szereti, és bár a tenyészidőszakban vízigényes, a pangó vizet nem díjazza.

Forrás: C&L Flora Kft.

A vágott virágként történő termesztés, különösen szabadföldön, alapvetően nagy tőkeigényű üzleti vállalkozásnak számít, és csak hosszútávon gondolkozva, valamilyen más tevékenységgel kiegészítve éri meg csinálni - hangsúlyozta az ügyvezető. A bazsarózsa-termesztésből ugyanis egy évben csak egyszer van bevétel, ugyanakkor az első három évben csak költségek vannak, különösen nagy befektetésnek számít a szaporítóanyag beszerzése. Varjú Ákos elmesélte, azért erre a növényre esett mégis a választásuk, mert a meglévő osztrák üzleti partnerük jelentős piaccal rendelkezik, és több mint egymillió szál bazsarózsára van szerződése. A C&L Flora vágott virágként értékesíti exportra a bazsarózsát, amelyet egyébként nagyon sok helyen termesztenek, de elsősorban Izrael, Olaszország, Franciaország, valamint északabbra Hollandia és Belgium a legfontosabb országok. A piacon ennek megfelelően jelenik meg a növény, délről északra haladva, így érhető el, hogy az év 17. hetétől kezdődően közel 10 héten át ott van a friss áru a piacon. 

Magyarországon csak az elmúlt években kezdett divatba jönni, ennek megfelelően egyre több áru jelenik meg a piacokon, azonban a hazai piac azonban még mindig limitált a nyugat-európaihoz képest - közölte az ügyvezető. 

Itthon sokan a kertekben is megtalálható pünkösdi rózsával azonosítják, ezért nincs olyan "értéke" még, azonban a megfelelő marketinggel folyamatosan nő a kereslet. Egyet azonban nem szabad elfelejteni, ez egy szezonos virág, így nincs jelen a piacon folyamatosan egy konstans minőség.

Kiemelte, a bazsarózsa iránti kereslet Nyugat-Európában és a fejlett országokban meglehetősen stabil, bár a koronavírus-járvány hatását a teljes piacra egyelőre nagyon nehéz megjósolni. Az árak ugyanakkor nagyon nagy mértékben függnek a fajtától, a minőségtől, illetve az árukínálattól. A nagy holland dömpinget megelőzően jellemzően 400-700 forint is lehet a virágbolti ára egy szál bazsarózsának, de öröm az ürömben, hogy mostanra ez a virág is megjelent az áruházláncokban, ahol mindössze 250-300 forintos áron kínálják - tudtuk meg.

Forrás: C&L Flora Kft.

Azzal kapcsolatban, hogy dísznövénytermesztőként, hogyan élte meg a koronavírus-járvány okozta válságot Varjú Ákos elmondta, a C&L Flora piaca elsősorban Ausztria, illetve az ott található áruházláncok és virágüzletek, a virágboltok bezárásával azonban a cég piacainak egy része azonnal leállt. 

A bejelentés napján sajnos a már elkészített csokrokat kellet leszednünk egy induló kamionról, amit azután a helyi egészségügyben dolgozóknak ajánlottunk fel. 

Hozzátette, habár a szupermarketek nem zártak be, a karantén miatt azonban itt is drasztikusan lecsökkent a kereslet. Ezt az időszakot a veszélyhelyzet elején szabadságok kiadásával tudták megoldani, majd a nyári előkészítő munkákat előrehozták, és így minden munkahelyet meg tudtak tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?