Milliós bírságot is kaphat az a feldolgozó, aki erről a határidőről megfeledkezik

Milliós bírságot is kaphat az a feldolgozó, aki erről a határidőről megfeledkezik

agrarszektor.hu
Magyarországon azok a feldolgozók, akik több mint 200 tonna almát dolgoznak fel, legkésőbb 2020. augusztus 1-ig kötelesek az általuk feldolgozandó gyümölcsmennyiség legalább 60 százalékát szerződéssel lefedni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2020. május 12-én közleményben hívta fel az érintettek figyelmét, hogy 2020. május 15-én lejár a szerződéskötési kötelezettség határideje a Magyarországon történő feldolgozásra, alaptermékként beszállított meggy értékesítése esetében. A hatályos hazai jogszabályi előírások (a továbbiakban: törvény) értelmében, a meggy mellett az alma Magyarországon történő feldolgozása esetén is kötelező írásban rögzíteni a gyümölcsök értékesítésére irányuló szerződést. A dokumentum kötelező tartalmi elemeit európai uniós rendelet határozza meg, amely egyebek mellett azt is lefekteti, hogy a szerződésben írásban kell rögzíteni a beszállított termékért fizetendő árat.

A törvény alapján tehát az alma Magyarországon történő értékesítésére irányuló szerződést a szállítás megkezdése előtt írásba kell foglalni. A szerződések írásba foglalása, a feldolgozásra szánt alma értékesítésében résztvevő minden szereplő, azaz a közvetítő kereskedelem vonatkozásában is kötelező előírás. Fontos továbbá, hogy valamennyi szerződés a jogszabályi előírásoknak megfelelően tartalmazza a termékért fizetendő árat. 

A szerződésben foglaltakat a mezőgazdasági igazgatási szerv ellenőrzi. Ha a mezőgazdasági igazgatási szerv megállapítja a kötelezettség megszegését, ágazatfelügyeleti bírságot szab ki, amelynek legkisebb mértéke tízezer forint, legmagasabb mértéke 50 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?