Mi lesz így a lengyel almával? Sok a kérdés az árak körül

Mi lesz így a lengyel almával? Sok a kérdés az árak körül

agrarszektor.hu
A korábbi évek piaci tendenciái alapján az ipari alma árának emelkedése lenne várható november elején, kérdés, hogy így lesz-e vajon az idén is. A válasz az, hogy mivel a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ezért a léalma ára is felfelé fog nőni. Ráadásul a szezonban a betakarítás csúcspontján sem esett le olyan durván az ár, mint az előző években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi évek nyersanyag-felvásárlási árait elemezve szabályszerű mintázatot vehetünk észre: novemberben szinte minden évben emelkedni szokott az ipari alma felvásárlási ára - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Érthető módon a szüreti időszak csúcsán szokott a mélypontra kerülni a felvásárlási ár, amit egy dráguló szakasz követ - ilyenkor érkeznek az üzemekbe azok a tételek, amelyek termelői raktárakból érkeznek. Idén is adódik a kérdés, vajon számíthatnak-e a lengyel termelők a felvásárlási árak növekedésére?

Az ipari alma ára gyakorlatilag egy hónapja változatlanul 0,30 és 0,34 zloty között mozog kilogrammonként. Elmondható, hogy a lengyel piac realitásait figyelembe véve ez egy kivételesen stabil időszak volt a piacon. Az ár azonban a költségeket és a nemzetközi piaci helyzetet figyelembe véve rendkívül alacsony. Tavaly november folyamán a kilogrammonkénti ár 0,22 zloty-ról 0,40 zloty-ra, azaz majdnem 100%-kal emelkedett. Idén a sűrítménypiaci helyzet hasonló mértékű emelkedést tesz lehetővé, 0,33-0,34-ről 0,70 PLN/kg-ra. Az, hogy az árak mikor és mennyire emelkednek, a feldolgozóipartól függ, amely ebben a szezonban április végéig folyamatos szállításokra számít. Ez egyrészt a (viszonylag alacsony) nyersanyagár stabilizálódását, másrészt az étkezési alma árának befagyását jelenti. Másrészt viszont a következő hónapokban a kínai termelés jelentős visszaesése miatt a sűrítmény árának növekedésére és az exportpiacok bővülésére lehet számítani, ami felfelé hajthatja a léalma felvásárlási árát. Kuriózumként érdemes hozzátenni, hogy ebben a szezonban az ár nem esett drasztikusan a betakarítás csúcspontján, mint az előző években.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?