Elképesztő, hogy emelkedik a léalma ára Lengyelországban

Elképesztő, hogy emelkedik a léalma ára Lengyelországban

agrarszektor.hu
Lengyelországban szeptember során folyamatosan emelkedett a léalma felvásárlási ára, ami egybevágott a termelők várakozásaival, de a hónap vége felé már nem felelt meg teljes mértékben a feldolgozók elvárásainak. Voltak olyan törekvések, amelyek a felvásárlási árak átmeneti csökkentését szorgalmazták, ami a betakarítás csúcsidőszaka felé közeledve akár egy természetes szezonális faktornak is tűnhetett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

De nem az idei évben. Egyelőre úgy tűnik, hogy a 2023-as almaszezonban nem ismétlődnek a korábbi évek, de még csak a tavalyi év eseményei sem, amikor az ipari alma felvásárlási ára szeptember legvégén átmenetileg csökkent az erős kereslet ellenére is. Idén a piac kínálati, ellátási oldalán uralkodó tényezők (alacsonyabb európai és a tavalyinál jelentősen kisebb lengyel termésszint) és az almalésűrítmény iránti óriási kereslet nem csak, hogy egymásra találtak, de egymást erősítették - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek eredményeként továbbra is folytatódik az ipari alma felvásárlási árának lassú növekedése: jelenleg az átlagár a 0,62-0,64 PLN/kg (52-54 Ft/kg) között mozog, ami azt jelenti, hogy augusztus eleje óta a felvásárlási átlagár 40%-os emelkedést mutat, éves szinten pedig 90%-ot is meghaladja az áremelkedés mértéke. A száraz feldolgozásra szánt alma felvásárlási átlagára 0,67-0,80 PLN/kg (56,5-68 Ft/kg) között mozog, ami augusztus eleje óta 32%-os, éves szinten pedig 64%-os növekedést jelent.

A lengyel ültetvényekből érkező információk szerint sok gyümölcsösben már vége a szüretnek, ami azt jelenti, hogy a feldolgozóüzemekbe az alapanyag áramlása a következő hetekben sem fog növekedni. Ami a késői fajtákat illeti, közülük is főleg a közelmúltig a lengyel termelést vezető Idaredet, mennyiségük évről-évre csökken, ezért a szezon későbbi időszakában a korábbi években beszállított volumenhez képest kisebb mennyiség várható. A jövőbe látni nem lehet, de ez könnyen jelentheti azt, hogy a felvásárlási árak csökkenése októberben sem fog bekövetkezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?