Koronavírus: teljesen megváltoztak a sörfogyasztási szokások Szlovákiában

Koronavírus: teljesen megváltoztak a sörfogyasztási szokások Szlovákiában

agrarszektor.hu
Sokkal kisebb a forgalmuk a szlovák kocsmáknak, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban. Az emberek a korlátozások feloldása után ahelyett, hogy újra ellátogatnának kedvenc ivójukba, átszoktak az otthoni sörfogyasztásra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Évről évre több sör fogy Szlovákiában, idén viszont a fogyasztási mutatókra erősen rányomta a bélyegét a koronavírus-járvány, olvasható az Infostart oldalán. Jana Shepperd, a Szlovákiai Sör- és Malátagyártók Szövetségének elnöke elmondta, hogy pár évvel ezelőtt sikerült megállítani a sörfogyasztás csökkenését, azóta rendre növekedésről számolhat be a szövetség. A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly az egy főre jutó átlagos éves sörfogyasztás elérte a 78 litert, ami 7%-os emelkedést jelent a korábbi évhez képest.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Márciusban viszont jött a járvány, és már akkor sejteni lehetett, hogy megtorpan ez a dinamikus növekedés. Legalábbis egy időre, mert az éttermek és pubok kénytelenek voltak hosszú hetekig bezárni. A tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a sörözők újbóli kinyitása után a törzsvendégek alig kétharmada tért vissza a söntéshez, a többiek inkább megvásárolják a boltban, majd otthon fogyasztják el kedvenc italukat.

A sörözők korábbi rendszeres vendégeinek nagyjából a 60%-a - biztonsági és kényelmi okok miatt - továbbra is inkább otthon issza meg a sörét, mondta el Jana Shepperd, aki szerint a gazdaság felpörgetése érdekében rendkívül fontos lenne, hogy a vendéglők újra visszacsábítsák magukhoz a korábbi látogatóikat.

A vendéglősökkel ellentétben maguk a sörgyártók kevésbé borúlátók. Martin Grygarík, a 600 embert foglalkoztató Plzeòský Prazdroj Slovensko sörgyártó kereskedelmi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a tavaszi járványügyi megszorítások ellenére júliusban már 6%-kal több csapolt sört adtak el, mint egy évvel korábban. Szerinte a járvány legnagyobb vesztesei az alkoholmentes sörök voltak, amelyekből kevesebb fogyott. Ez részben az aktív szabadidős tevékenységek visszaesésével magyarázható.

Ugyanakkor megugrott az érdeklődés a minőségi sörök iránt, ami nem csoda, hiszen a lakosság a járvány miatt nem nagyon utazhatott, az így megspórolt pénznek köszönhetően pedig a drágább, minőségi sört is megengedhette magának az otthonléte idején

- tette hozzá Martin Grygarík.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?