Ne csak termeld, add is el: A Dél-Afrikai Pinotage sikertörténetének titka a világ borpiacán

Ne csak termeld, add is el: A Dél-Afrikai Pinotage sikertörténetének titka a világ borpiacán

Takarék Agrár24
A mai bejegyzésünkben egy eddig, a Takarék Agrár24 Blogon még nem érintett földrészre "utazunk", mégpedig Afrikába. Azon belül egészen a kontinens déli csúcsáig megyünk, mégpedig azért, hogy egy viszonylag fiatal, ám annál sikeresebb szőlő, a pinotage, illetve a Dél-Afrikai szőlő-bor ágazatot közelebb hozzuk olvasóinkhoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dél-Afrikáról úgy tartja a szakma, hogy az itt készült borok félúton vannak az ó- és újvilági között. Az első szőlőtőkéket már az 1600-as évek közepén ültették, s 1659-ben az első bor is elkészült. Az igazán nagyobb fejlődés azonban 1680-tól indult, ekkor kb. 150 hugenotta érkezett Franciaországból (üldözésük elől menekülve), ők hoztak magukkal valódi szaktudást. Az 1800-as évek végén a filoxéria járvány megtizedelte az ültetvényeket. Az 1920-as évekre azonban túlkínálatos piac alakult ki (a nagyfokú újratelepítések miatt), amire kvázi válaszként megalakult az állami szövetkezet, hogy kezelje a kialakult helyzetet. 1925-ben született meg a pinot noir és cinsaut keresztezéseknént a pinotage, mint Dél-Afrika saját szőlőfajtája. Az ebből készült borok azonban csak az 1960-as években kerültek forgalomba.

Az 1990-es évek közepén privatizálták az állami szövetkezetet, és ekkor élénkült fel igazán az export, ami odáig fejlődött, hogy 2010-ben, az ország borkészítésének 351. évfordulójának évében az dél afrikai borok exportra lekörözte a franciákat a brit piacon. A dél-afrikai borászatnak van magyar vonatkozása is, Gál Tibor, egykori kiváló egri borász társtulajdonosa volt egy pincészetnek Dél-Afrikában, és szaktanácsadóként sok ottani borászatot segített a fejlődésben (megj. Gál Tibor anno az Antinori családnak is készített bort). Sajnos egy tragikus esemény is kapcsolódik ide, ugyanis Gál Tibor egy autóbalesetben itt vesztette életét.

A teljes termőterület (2019-es adat) 92 ezer hektár ebből 55 %-nyi területen fehér-, míg 45 %-nyi területen vörös szőlőt termesztenek. Az ország termőterületein gyakorlatilag nyolc borszőlő rendelkezik szemmel látható termőterülettel. A legtöbb bort Chenin Blanc szőlőből készítik, ami borkészítés szempontjátból sok lehetőséget ad - jól érlelhető fehérbort ad, sokan pezsgőt is készítenek belőle. "Fiatal" kora ellenére a pinotage a kékszőlők között a harmadik a termőterületi rangsorban. Ahogy fentebb említettük a pinotage dél-afrika saját nemesített szőlőfajtája, érdekesség, hogy Dél-Afrikában saját szövetkezete létezik a fajtának (Pinotage Association) ami vezető szerepet játszik abban, hogy az elkészült borok minősége lehetőleg mindenhol ugyanolyan magas legyen. A fajta maga viszonylag megosztó (jellemzőek az animális jegyek), azonban többen úgy tartják, hogy a dél-afrikai borászat jövője lehet a fajta.

Forrás: SAWIS South African Wine Export Report (2020), South African Wine Industry Statistics 2019 (2020)

Csak hogy beszéljünk egy kicsit a számokról is: Dél-Afrika éves bortermelése 2019-ben nagyságrendileg 836 millió liter volt (Magyarországon ugyanez 274,3 millió liter). Exportra ennek kicsivel több, mint harmada kerül (320 millió liter), aminek 45 (!) %-a palackozott tételként. Az exportra szánt palackos tételek közül a legnagyobb hányadban a 20-40 dél-afrikai randos kategória (ez kb. az 500-1000 Ft) kerül kivitelre. Viszont nagy hányadot képviselnek a drágább tételek is, ezáltal az értékbeli összetétel már másképp néz ki. Itt jegyezném meg, hogy az egyik hazai diszkontláncban kapható dél-afrikai sauvignon blanc az egyik legjobb ár-érték arányú, itthon kapható külföldi bor. Hiába olcsónak tűnik az 1 000 Ft-os ár, jelen esetben kiváló minőség párosul hozzá.

Ahogyan több, korábbi bejegyzésünkben is kiemeltük már, egy-egy nemzet agrártermékeinek sikerét sok esetben a kisebb termelők összefogása, szövetkezése segíti elő. Nincs ez másként jelen esetben sem, ugyanis a bortermelés 80 %-át szövetkezeti pincészetek adják. Ennek köszönhetően tudták megvalósítani azt, hogy az 1990-es évek közepétől megháromszorozta a kivitelét, s csak fele mennyiség megy ki lédig, tartályos borként. Lehet, hogy éppen ez a sikeres exportstratégia kulcsa (hasonlóan pl. Új-Zélandhoz), hogy egészséges egyensúlyt tartanak fenn a lédig- és palackos borkivitel mennyiség összetételében? 

Felhasznált források: Mészáros-Sánta (2011): Bortankönyv-A világ borai, https://wine.co.za/, https://www.pinotage.co.za/ 

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?