Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Válaszok a kérdéseinkre: A Kadarka titka

Takarék Agrár24
A Kadarka, ősi szőlőfajtánk igazi túlélő, önbecsülése visszatérőben, a borászoknak pedig a legnagyobb kihívást jelentheti!

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Eredetéről többféle teória is létezik, talán az egyik legigazolhatóbb elmélet az, hogy a Balkánról származik és a török seregek elől menekülő rácok hozták be az országba magukkal. Hazánkban gyorsan elterjedt, a 19. század közepén már szinte minden borvidékünkön termesztették. A Trianon előtti Magyarország szőlőültetvényének 60%-át tette ki. Legismertebb termőhelye Szekszárd, Eger, Villány környéke és a Ménesi borvidék, a legrégebbi ültetvényeket pedig a Dél-Alföldön találjuk. A filoxériavész idején a homoki szőlők telepítése fejlődött. A háború előtti időszakban a Bikavér elmaradhatatlan alkotórésze volt, sőt akkoriban népszerű borital volt, Krúdy Gyula tudna mesélni róla.

A szocializmus idején azonban tömegtermeléssé vált, nem is hinnénk, hogy több mint 40 ezer hektáron termesztették. A cél a minél nagyobb mennyiség volt, a minőség rovására - rossz emlékeink pedig beidegződtek, érthető okból. A rendszerváltás után kinyílt számunkra a világ, meghódított minket Bordeaux, Friuli, Toszkána, Katalónia és a világpiac legelterjedtebb fajtái kerültek előtérbe. Ezt megértve nem is csodálkozunk azon, hogy mára kuriózummá vált. Mindössze pár száz hektár területe maradt fenn, de a jövő mégis ígéretesnek tűnik.

Az elmúlt évtized folyamán a családi tradíciót követő, hagyománytisztelő borászok gondoskodásának, kitartásának köszönhetően kezdi visszaszerezni a bizalmat. A szőlő kiválóan alkalmazkodik, szívós, edzett és szabadságszerető. Szakmai tapasztalatok alapján, nehezen tűri a kordonra kényszerítést, igazán csak a hagyományos tőkeformákon terem minőséget, optimális időben történő szüretelés mellett.

Büszke szőlőfajta, nem adja magát könnyen, így tökéletes célpont a kihívást kereső borászok körében! Szerencsére sokan örvendenek annak, hogy a Kadarka visszatért a köztudatba és egyre nagyobb szerephez jut a hazai fogyasztás terén is, hiszen tökéletes társasági bor. Könnyed, üde és az egyik legizgalmasabb fajta. Rendkívül sokoldalú, kiemelkedő évjáratokban egészen különleges tud lenni és egyben a paprikás ételek legjobb kiegészítője.

Összehasonlítani vétek más fajtával, nincs is rá szükségünk, csak legyünk nyitottak, keressük a minőségben előállított Kadarkát és kóstoljuk bátran!

A titok a borban rejlik :)

Írta: Bozó Adrienn, Takarékbank Agrárcentrum

Felhasznált forrás: XX. Szőlészeti és Borászati konferencia: Kadarka - Régen és most

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?