Rangos elismerést kapott a híres badacsonyi szörp: te kóstoltad már?

Rangos elismerést kapott a híres badacsonyi szörp: te kóstoltad már?

agrarszektor.hu
A Folly védjegyzett borai után idén a levendula szörpje is elnyerte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet, amelyet az Igazgatóság azoknak a jellegzetes termékeknek adományoz, amelyek valamelyik nemzeti park területén készülnek és előállításuk a természettel összhangban történik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A még 2019-ben meghirdetett pályázaton 9 jelentkező 37 terméke vett részt, de a járvány miatt csak most ősszel kerülhetett sor a bírálatra. Az országosan meghirdetett pályázattal az Agrárminisztérium és a tíz magyar nemzeti park igazgatósága a helyi alapanyagokból és helyi munkaerővel előállított termékek piacra jutását, a természettel harmonikus gazdálkodást és a fogyasztói kultúra emelését kívánja segíteni, ösztönözni. A Tanúsítványi Bizottság a Folly kézműves, kizárólag friss alapanyagokból, tartósítószer nélkül készült levendula szörpjének is bizalmat szavazott. A termék öt éven keresztül viselheti a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védjegyet.

A kép csak illusztráció (Forrás: Getty Images)

A badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászathoz tartozó tíz hektáros terület kiváló környezetet biztosít a szörpök alapanyagainak termesztéséhez is. A negyedik generáció tulajdonában álló Folly szörpjei szezonálisan készülnek kisüzemi módszerrel, kis palackszámban, hőkezeléssel tartósítva, valamint semmilyen tartósítószert, színezéket vagy mesterséges adalékot nem tartalmaznak. A kert zamata, az illatos virágok aromája és a Balaton-felvidék gyümölcseinek tiszta esszenciája érvényesül a házi készítésű termékekben.

A szörpök a következő ízekben készülnek: fahéjas alma, fahéjas szilva, gyömbér, birsalma, citromfű-menta, levendula, fenyőrügy. Mivel a tavasszal főzött levendula szörp nemcsak a bizottság tetszését nyerte el, hanem a látogatóknak is nagyon ízlett, nagy volt iránta a kereslet, ezért jelenleg nincs a Folly szörp-kínálatában, erre a következő levendula szezonig, májusig kell - és érdemes - majd várni. A pincészet védjegyes borai: Buboréka rozé, Boróka, Olaszrizling, Budai zöld, Kéknyelű, Muscat ottonel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?